Linkovi

Grenel traži ukidanje taksi i odustajanje od kampanje povlačenja prizanja Kosova


Kosovo, Pristina, Hashim Taci and Richard Grenell at the meeting in Pristina
Kosovo, Pristina, Hashim Taci and Richard Grenell at the meeting in Pristina

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel (Richard Grenell) zatražio je od lidera pokreta Samoopredeljenje, Albina Kurtija (Albin Kurti), inače mandatara za formiranje nove vlade Kosova, ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, piše RSE.

To bi, kako je dodao, trebalo da se desi istovremeno sa prekidom kampanje Srbije za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Grenel je kazao da će ukidanje takse zatražiti od svakog političkog lidera na Kosovu.

„Ukoliko želimo da krenemo naprijed sa ekonomskim razvojem, veoma je važno ukidanje takse od 100 odsto. To je nešto što treba da se desi istovremeno sa ukidanjem kampanje povlačenja priznanja nezavisnosti od strane Srbiji. Obje ove stvari treba da se dese a kako bi preduzeća napredovala, kako bi otvorili nova radna mjesta za mlade ljude. Prenijeću istu poruku i u Beogradu“, izjavio je Grenel nakon sastanka sa Albinom Kurtijem.

On je dodao da formiranje nove vlade Kosova nije njegovo pitanje i da na to posmatra sa strane.

„Rekao sam g. Kurtiju da su države kao Velika Britanija i Njemačka imale složene koalicijske borbe za formiranje vlade. Mi posmatramo, ohrabujemo ih da se vode vladavinom zakona kao i svi ostali, i da shvate da se to dešava i u drugim zemljama“, kazao je Grenel.

Grenel je dodao da je ekonomski pritisak, nova radna mjesta i dolazak američkih i ekonomskih preduzeća na Kosovu, najbitnija stvar.

„Ljudi su gladni da uđu i da pomognu rast ekonomije“, dodao je.

Grenel se prethodno povodom taksi oglasio i na Tviteru, ističući da je neophodno da Priština ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije uvedene prije više od godinu dana.

"Moramo napraviti napredak – što uključuje i ukidanje taksi", napisao je Grenel na Tviteru nakon sastanka sa Tačijem.

XS
SM
MD
LG