Linkovi

Smrt studenta u Hong Kongu budi nove proteste i pozornost aktivista


Protesters wearing Guy Fawkes masks attend an anti-government demonstration in Hong Kong, China, November 5, 2019. REUTERS/Kim Kyung-Hoon/File Photo
Protesters wearing Guy Fawkes masks attend an anti-government demonstration in Hong Kong, China, November 5, 2019. REUTERS/Kim Kyung-Hoon/File Photo

Hongkonški student umro je nakon što je pao tijekom prosvjeda u ponedjeljak što je izazvalo proteste i pozornost demokratskih aktivista.

Alex Chow pao je s parkirališta tijekom policijske akcije rastjerivanja prosvjednika na tom području u ponedjeljak ujutro.

Točne okolnosti njegovog pada nisu jasne, ali u izvještajima se navodi da je pokušavao posegnuti za suzavcem.

Smrt 22-godišnjaka uslijedila je nakon još jednog tjedna političkog nasilja u Hong Kongu.

U srijedu je zastupnika iz Pekinga Juniusa Hoa izbola na ulici osoba koja se pretvarala da je njegova pristalica.

Chow je bio u komi od ponedjeljka i u petak ujutro je potvrđena njegova smrt.

Suradnici Sveučilišta za znanost i tehnologiju pozvali su na istragu nesreće Chowa i odgovor na pitanje - zašto je hitnoj pomoći trebalo gotovo 20 minuta da stigne. Amnesty International uputio je nadležnima isto pitanje.

U trenutku njegovog pada približavali su se deseci policajaca koji su bacili suzavac na parkiralište i okolna područja kako bi ih "očistili" od prosvjednika.

Policija je priopćila kako je upotrijebila suzavac za rastjerivanje prosvjednika u blizini tog mjesta, ali je negirala da je počinila ikakvu nepravdu, rekavši da su njene akcije bile opravdane.

Očekuje se da će smrt Chowa dodatno podignuti tenzije u Hong Kong koji se suočava s najgorom krizom u desetljećima, ocjenjuje BBC.

"Danas oplakujemo gubitak borca za slobodu u Hong Kongu", objavio je na Twitteru Joshua Wong, jedan od vođa kampanje za demokratiju. "Nećemo nikoga ostaviti iza sebe - ono što započnemo zajedno, završimo zajedno."

Do petka popodne prosvjednici su blokirali ceste, "skupovi za tugovanje" planirani su za petak navečer.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG