Linkovi

Sukobi policije i demonstranata na protestima u Hong Kongu


An anti-government protester walks in front of graffiti during a protest in Sha Tin district, on China's National Day in Hong Kong, China October 1, 2019. REUTERS/Jorge Silva
An anti-government protester walks in front of graffiti during a protest in Sha Tin district, on China's National Day in Hong Kong, China October 1, 2019. REUTERS/Jorge Silva

U Hongkongu su u utorak, tokom obilježavanja 70. godišnjice osnivanja komunističke NR Kine održani protesti pod krilaticom "Dan žalosti" i uz nove sukobe s policijom, pošto su demokratski aktivisti ignorisali zabranu marša i izašli na ulice.

Aktivisti su odlučni da zasjene svečanosti u Pekingu, nastavkom protesta koji traju gotovo četiri mjeseca sa zahtjevom za veće demokratske slobode. Desetine hiljada ljudi u utorak popodne po lokalnom vremenu marširalo je ulicama Hongkonga, uprkos tome što su vlasti odbile prijavu za održavanje mitinga i što je policija upozorila okupljene "da što prije napuste mjesto događaja".

Građani su se u manjem broju okupili i u gotovo desetak drugih okruga, a na najmanje četiri mjesta policija je intervenisala gumenim mecima i suzavcem.

U Tsuen Vanu, maskirani demonstranti koristili su kišobrane kako bi se suprotstavili policajcima, nakon niza hapšenja, prisilivši policiju da se povuče u obližnju gradsku vijećnicu. Vlasti su takođe saopštile da su demonstranti bacali korozivnu tečnost na policajce u Tuen Munu, i objavili slike policajca sa opekotinama po tijelu i rupama u uniformi.

Najviše okupljenih bilo je u Hongkongu, gde su se pokušali probiti do zgrade koja predstavlja centralnu vladu u Kini, što je bila prethodna meta demonstranata. Zaustavili su ih kordoni policije za razbijanje nereda.
U jednom trenutku tokom marša demonstranti su bacali jaja na portret kineskog predsjednika Si Đinpinga i rušili velike plakate postavljene u znak proslave 70. godišnjice komunističke Kine.

XS
SM
MD
LG