Linkovi

Demonstranti pozvali Trumpa da "oslobodi" Hong Kong


Demonstranti sa transparentom "Oslobodite Hong Kong" marširaju ka američkom konzulatu u Hong Kongu, 8. septembra 2019, tražeći međunarodnu podršku svojim zahtjevima.
Demonstranti sa transparentom "Oslobodite Hong Kong" marširaju ka američkom konzulatu u Hong Kongu, 8. septembra 2019, tražeći međunarodnu podršku svojim zahtjevima.

Hiljade demonstranata okupile su se ispred američkog konzulata u Hong Kongu, pozivajući predsjednika Donalda Trumpa da "oslobodi" grad pod kineskom upravom, izvještavaju AFP i Reuters.

Oni su apelovali na Washington da usvoji prijedlog zakona kojim bi se zahtijevala godišnja potvrda specijalnog stsatusa koji je Washington dodjeli Hong Kongu zakonom iz 1992.

Međutim, demonstracije su brzo postale nasilne, kada su demonstranti počeli da dižu barikade i razbijaju izloge u dijelu grada gdje se nalaze brojne banke i prodavnice.

Policija je ponovo ispalila suzavac da rastera demonstrante, što je postao uobičajeni prizor na protestima. Milioni su izašli na ulice Hong Konga u proteklih 14 nedjelja, pružajući do sada najveći otpor kineskoj upravi od kada je Britanija predala grad 1997.

Proteste je pokrenuo zakonski prijedlog, od kojeg su vlasti u međuvremenu odustale, da se dozvole ekstradicije autoritarnim vlastima u Kini, što su protivnici doživjeli kao najnoviji pokušaj Pekinga da ograniči slobode Hong Konga, međunarodnog finansijskog centra.

Međutim, nakon što su Peking i gradski lideri zauzeli tvrd pristup, pokret se zahuktao i prerastao u kampanju za veću demokratiju, političku odgovornost i amnestiju za uhapšene.

Specijalna policija hapsi demonstranta u Hong Kongu, 8. septembra 2019.
Specijalna policija hapsi demonstranta u Hong Kongu, 8. septembra 2019.

Velika grupa građana, od kojih su neki nosili američke zastave, okupila se u parku u komercijalnom dijelu Hong Konga i marširala ka obližnjem konzulatu Washingtona. Pozvali su SAD da izvrše pritisak na Peking da ispuni njihove zahtjeve, i apelovali na Kongres da usvoji zakonski prijedlog kojim se izražava podrška protestu.

Više od hiljadu demonstranata je uhapšeno. Jedino što možemo je da izađemo na ulice. Ojsećam se beznadežno”, izjavila je za AFP tridesetogodišnja demonstrantkinja.

Mislim da, osim stranih zemalja, niko ne može da nam pomogne”, dodala je.

Američki senator Chuck Schumer izjavio je u četvrtak da će zakon kojim će se reagovati na kineske poteze u Hong Kongu biti među prioritetima demokrata u Senatu, kada Kongres nastavi sa radom sljedeće nedjelje, poslije ljetnje pauze.

Trump je, u avgustu, nagovijestio da bi Kina trebalo da "humano" riješi problem protesta, prije ngo što sklopi trgovinski sporazum sa Washingtonom. Prethodno je proteste nazvao "neredima", koji su problem Kine.

Peking je osudio proteste i optužuje SAD i Britaniju da podstiču nerede.

XS
SM
MD
LG