Linkovi

Slovenija postavlja prepreke na granici sa Hrvatskom


Slovenski vojnici podižu ogradu na hrvatskoj granici u Gibini, Slovenija, 11. novembar 2015.
Slovenski vojnici podižu ogradu na hrvatskoj granici u Gibini, Slovenija, 11. novembar 2015.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Slovenije potvrdili su da ova država postavlja privremene tehničke prepreke na granici sa Hrvatskom kako bi zaustavila ilegalan priliv migranata na takozvanoj balkanskoj ruti.

Iz MUP-a su za hrvatski Večernji list od petka potvrdili da je tamošnje Ministarstvo javne uprave 9. jula potpisalo i objavilo odluku o dodjeli ugovora za isporuku i ugradnju privremenih tehničkih prepreka za granicu s Hrvatskom u dužini od 40 kilometara, a posao je dobila firma iz Srbije.

Vesna Mitrić iz MUP-a Slovenije za ovaj list je kazala kako je "postavljanje privremenih tehničkih prepreka u skladu s prihvaćenim planom, koji ima stepen tajnosti", tako da ne mogu dati detaljnije informacije.

"Možemo reći da ih postavljamo tamo gdje je to potrebno radi sprečavanja ilegalnog prelaska granice. U nekim područjima zamjenjujemo ih zbog povreda. Kada, gdje i u kojoj mjeri, odlučuje se na temelju konkretnih procjena i prijedloga policije. Trenutačno je ugrađeno gotovo 179 kilometara privremenih tehničkih barijera", kazala je za hrvatski dnevnik Vesna Mitrić iz slovenskog ministarstva, prenijela je Hina.

Slovenija podizanje novih kilometarskih prepreka opravdava time što je broj nezakonitih prelazaka preko granice s Hrvatskom u porastu posljednja dva mjeseca, a očekuju da će taj trend i dalje rasti.

Na konkursu je izabrana firma LEGI-SGS sa sjedištem u Beogradu koja je spremna postaviti ogradu za oko 4,8 miliona eura. Riječ je o predstavništvu njemačke tvrtke.

Granica između Hrvatske i Slovenije duga je 671 kilometar. Slovenija je žilet-žicu počela postavljati za vrijeme migrantske krize 2015. i od tada je ima na 50-ak lokacija. Slovenski su mediji 2017. objavili da je na postavljanje prepreka Vlada potrošila 6,6 miliona eura.

Slovenački premijer Marjan Šarec je u ponedjeljak ponovo iznio prijedlog da Evropska agencija za graničnu i obalnu stražu Frontex izađe na hrvatsku granicu prema Srbiji i BiH kao vanjsku granicu Evropske unije.

Početkom jula organizovane su i prve zajedničke patrole slovenačke i italijanske policije, što je izazvalo oštre reakcije opozicije koja smatra da Slovenija time priznaje da nije u stanju sama kontrolisati svoju granicu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG