Linkovi

BiH: Vučjak ostaje lokacija za smještaj migranata


Migranti u Vučjaku kod Bihaća (EPA-EFE/FEHIM DEMIR)
Migranti u Vučjaku kod Bihaća (EPA-EFE/FEHIM DEMIR)

Iz današnjeg saopštenja Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH proizilazi da će migranti i dalje biti smješteni na Vučjaku kod Bihaća.

Ta lokacija nekada je bila deponija smeća, a Operativni štab danas saopštava da ostaje pri ranijoj odluci o formiranju prihvatnog centra na Vučjaku.

Ranije su iz Ujedinjenih nacija ranije rekli da je potpuno neprihvatljivo da migranti borave na tom mjestu. Naveli su i da se u neposrednoj blizine nalaze mine, ali i da postoji opasnost od požara i eksplozije zbog mogućeg prisustva metana u tlu.

Delegacija Evropske unije u Bosni Hercegovini ne želi finansirati smještaj migranata na Vučjaku.

Članovi Operativnog štaba takav stav Evropske unije ocjenjuju neutemeljenim, navodeći da „u svemu možda postoje skrivene namjere da se migranti što duže zadrže u Bosni i Hercegovini”.

„Posebno je kritikovan navod da je lokacija neprihvatljiva jer je blizu granice sa Hrvatskom”, kaže se u saopštenju Operativnog štaba.

Policijski komesar Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić na današnjem sastanku Operativno štaba iznio je tvrdnju da je sigurnosna situacija u Bihaću bolja nakon što su migranti prebačeni na nekadašnju deponiju smeća.

Ekipa Glasa Amerike zabilježila je uslove u Vučjaku 19. juna ove godine.

Video: Vučjak - migranti na bivšem smetljištu

VIDEO: Vučjak - migranti na bivšem smetljištu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

XS
SM
MD
LG