Linkovi

Italija: Oslobođena Carola Rackete, kapetanica broda Sea Watch


Carola Rackete
Carola Rackete

Talijanska sutkinja presudila je da njemačka kapetanica Carola Rackete nije prekršila zakon kada je probila pomorsku blokadu tokom vikenda, rekavši kako je provodila svoju dužnost u zaštiti života.

Carola Rackete, 31-godišnja njemačka državljanka, nije poslušala naredbe talijanskih vojnika i ušla je u luku Lampedusa u subotu kako bi dovela 41 afričkog imigranta na brodu pod zastavom Holandije, prenosi Euronews.

Rackete je ranije upozoravala kako su uslovi na brodu, koji je 17 dana čekao na pučini, postali neljudski. Odmah pri ulasku u luku je privedena i stavljena u kućni pritvor, no sutkinja Alessandra Vella je presudila da je Njemica provodila svoju dužnost i da nije počinila bilo kakvo nasilje, što je udarac za talijanskog protuimigrantskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija.

Rackete se još uvijek sučeljava s mogućim optužbama za pomaganje ilegalne imigracije.

Salvini je u saopćenju izrazio nadu da će talijanski pravosudni sistem dobiti jači odgovor i obećao je da će Rackete što je prije moguće protjerati, prenosi Fena.

Kontroverze okopostupaka Rackete srušile su odnose između Italije s jedne strane i Njemačke i Francuske s druge, te su istakle kontinuirani neuspjeh Evrope da usvoji dosljedne norme useljavanja.

Rackete se pojavila pred sudom Agrigento u ponedjeljak i izvinila se što je udarila u patrolni brod, rekavši da je to bila nesreća i da joj je jedina briga bila dobrobit migranata koji su bili na moru više od dvije sedmice.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG