Linkovi

Turistkinja koja je vidjela prebjeg američkog vojnika u Sjevernu Koreju: Mislila sam da je šala


Turisti na granici Južne i Sjeverne Koreje
Turisti na granici Južne i Sjeverne Koreje

Sarah Leslie pomislila je da svjedoči šali kada je vidjela američkog vojnika kako juri prema Sjevernoj Koreji.

Leslie i njen otac, turisti sa Novog Zelanda, bili su dio grupe koja je u utorak ujutro krenula iz Seula u posjetu demilitariziranoj zoni koja dijeli Južnu i Sjevernu Koreju.

Vojnik Trevis King bio je među grupom od 43 turista, rekla je Leslie za AP kako je bio ležerno obučen u farmerke i majicu, a ona tada nije imala pojma da je on vojnik ili da je u pravnim problemima.

King, 23, bio je izviđač u 1. oklopnoj diviziji koji je služio skoro dva mjeseca u južnokorejskom zatvoru zbog napada. Pušten je na slobodu 10. jula, a u ponedjeljak je trebao otputovati kući u Fort Bliss u Teksasu, gdje se mogao suočiti s dodatnom vojnom kaznom i otpuštanjem iz službe.

Leslie je rekla da je njena turistička grupa otišla korak dalje od mnogih posjetivši Zajedničku sigurnosnu zonu u selu Panmundžom, omogućavajući turistima da efektivno kroče na tlo Sjeverne Koreje unutar jedne od zgrada, koje se zajednički drže. Da bi krenuli na takvu turneju, rekla je, potrebno je unaprijed dostaviti pasoše i dobiti dozvole.

Grupa je otišla iz Seula autobusom u ranim jutarnjim satima, a Leslie je primijetila da King putuje sam i činilo se da nije razgovarao s drugima na putu. U jednom trenutku je, kako je rekla, kupio DMZ šešir u suvenirnici.

Sarah Leslie govori tokom intervjua za Associated Press u Seulu, Južna Koreja, u srijedu, 19. jula 2023.
Sarah Leslie govori tokom intervjua za Associated Press u Seulu, Južna Koreja, u srijedu, 19. jula 2023.

Obilazak se bližio kraju u utorak popodne - grupa je upravo izašla iz zgrade i razmišljala o fotografisanju - kada je ugledala Kinga kako trči "stvarno brzo".

„Pretpostavila sam da je u početku imao prijatelja koji ga je snimao u nekoj vrsti zaista glupe šale ili vratolomije, poput TikToka, najgluplje stvari koju možete učiniti“, rekla je Leslie. “Ali onda sam čula kako jedan od vojnika viče: ‘Uhvatite tog tipa’.”

Leslie je rekla da je komandu izdao američki vojnik, jedan iz grupe koja patrolira tim područjem zajedno s južnokorejskim trupama.

Ali vojnici nisu imali vremena da odgovore. Rekla je da je nakon što je pretrčao oko 10 metara niz uski prolaz između prepoznatljivih plavih zgrada, King prešao granicu, a zatim nestao iz vida. Sve je bilo gotovo za nekoliko sekundi.

Leslie je rekla da nije vidjela ljude na sjevernokorejskoj strani.

Nakon što je King pobjegao, rekla je, vojnici su sve turiste ugurali u zgradu, a zatim ih odveli u informativni centar da daju izjave. Rekla je da mnogi turisti, uključujući njenog oca, nisu vidjeli Kinga kako trči, ali im je vojnik objasnio događaje.

„Ljudi zapravo nisu mogli da vjeruju šta se dogodilo“, rekla je Lesli. “Dosta ih je bilo zaista šokirano. Kada smo ušli u autobus i izašli odatle, svi smo zurili jedni u druge.”

Leslie, advokat iz glavnog grada Novog Zelanda, Wellingtona, rekla je da se dugo zanimala za Koreje nakon što je studirala politiku na univerzitetu i gledala južnokorejske filmove.

Rekla je da joj je teško razumjeti zašto bi King krenuo u Sjevernu Koreju.

"Jednostavno nisam mislila da će to iko ikada poželjeti da uradi", rekla je.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG