Linkovi

Američki vojnik pobjegao u Sjevernu Koreju


Sjeverna Koreja
Sjeverna Koreja

Američka vojska pokušava da utvrdi sudbinu američkog vojnika koji je neovlašteno prešao međukorejske granice u Sjevernu Koreju, bacivši Washington u novu krizu u njegovom obračunu s nuklearnom državom.

Američka vojska identificirala je vojnika kao Travisa T. Kinga koji se pridružio 2021. i bio je suočen sa disciplinskim mjerama. Dok je bio na orijentacijskom obilasku Zajedničke sigurnosne zone (JSA) na granici između dvije Koreje, King je u utorak prešao u Sjevernu Koreju "namjerno i neovlašteno", rekao je američki ministar odbrane Lloyd Austin.

"Vjerujemo da je on u (sjevernokorejskom) pritvoru i stoga pažljivo pratimo i istražujemo situaciju i radimo na tome da obavijestimo najbliže rođake vojnika", rekao je Austin na brifingu.

Državni mediji Sjeverne Koreje ne pominju incident. Njena misija pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku nije odmah odgovorila na zahtjeve za komentar.

Prelazak dolazi u vrijeme obnavljanja napetosti na Korejskom poluotoku, dolaskom američke podmornice s balističkim projektilima s nuklearnim oružjem i probnim lansiranjem dvije balističke rakete u more od strane Sjeverne Koreje rano u srijedu.

Sjeverna Koreja testira sve snažnije rakete sposobne da nose nuklearne bojeve glave, uključujući i novu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo prošle sedmice.

Pukovnik Isaac Taylor, glasnogovornik američkih snaga Koreje, rekao je da vojska "radi sa našim kolegama iz KPA na rješavanju ovog incidenta", misleći na Narodnu armiju Sjeverne Koreje.

Komanda UN-a (UNC), koja nadgleda sigurnost graničnog područja, koristila je vruće linije za komunikaciju sa Sjevernokorejcima o incidentu, rekao je Taylor, ali nije iznio detalje.

„Svaki dan komuniciramo sa Sjevernokorejcima“, rekao je. "Sve je to dio sporazuma o primirju."

SJEVERNA KOREJA ISPALILA RAKETE

Vojnik je sa drugim posjetiocima bio u obilasku sela Panmundžom kada je prešao vojnu liniju razgraničenja, kažu američki zvaničnici. Jako branjena granica razdvaja dvije Koreje otkako je Korejski rat okončan 1953. primirjem.

Američki zvaničnici su bili zbunjeni zašto je vojnik pobjegao na sjever i iznijeli su zagonetan niz događaja.

King je završio izdržavanje kazne u pritvoru u Južnoj Koreji zbog neutvrđenog prekršaja i američka vojska ga je prevezla na aerodrom kako bi se vratio u svoju matičnu jedinicu u Sjedinjenim Državama, rekla su dva američka zvaničnika.

On je već prošao sam kroz obezbeđenje do kapije, a zatim je odlučio da pobjegne, rekao je jedan zvaničnik. Civilni obilasci demilitarizovane zone (DMZ) se oglašavaju na aerodromu i čini se da je King odlučio da im se pridruži, rekao je zvaničnik.

Dvojica američkih zvaničnika, koji su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni, rekli su da je vojnik trebao biti podvrgnut disciplinskim mjerama američke vojske. Ali on nije bio u pritvoru u trenutku kada je odlučio da pobegne, rekao je jedan od njih.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje, koje se bavi vezama sa Sjeverom, saopćilo je da su sve ture u Panmundžom otkazane na neodređeno vrijeme na zahtjev komande UN-a.

Nije jasno koliko dugo će sjevernokorejske vlasti držati vojnika, ali analitičari kažu da bi incident mogao biti vrijedna propaganda za izolovanu zemlju.

Prije zore u srijedu, Sjeverna Koreja je ispalila dvije balističke rakete iz područja u blizini svog glavnog grada Pjongjanga, leteći 550 km i 600 km prije nego što su zaronile u more kod istočne obale.

Lansiranje je uslijedilo nekoliko sati nakon što su Južna Koreja i Sjedinjene Države održale prvu rundu pregovora u utorak o poboljšanju koordinacije u slučaju nuklearnog rata sa Sjevernom Korejom.

Sjedinjene Države su se obavezale da će rasporediti više strateških sredstava kao što su nosači aviona, podmornice i dalekometni bombarderi u Južnu Koreju, što je izazvalo ljutiti odgovor Pjongjanga koji je obećao da će eskalirati vlastiti vojni odgovor.

Bivši sjevernokorejski diplomata koji je prebjegao na jug rekao je da bi King mogao biti propagandno oruđe za Sjevernu Koreju i gubitak obraza za Sjedinjene Države na dan dolaska podmornice i nuklearnih pregovora.

"Ali gledajući prethodne slučajeve američkih vojnika koji su otišli na Sjever, držanje američkog vojnika vjerovatno nije isplativa glavobolja za Sjever na duge staze", rekao je Tae Yong-ho, koji je član južnokorejskog parlamenta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG