Linkovi

Sjeverna Koreja testirala raketu tokom sastanka SAD, Japana i Južne Koreje


Sjeverna Koreja u posljednje vrijeme često izvodi raketne probe.
Sjeverna Koreja u posljednje vrijeme često izvodi raketne probe.

Sjeverna Koreja izvela je probu balističke rakete, prijavili su Japan i Južna Koreja, čiji su šefovi obavještajnih službi u Seulu u tom trenutku razgovarali sa predstavnikom obavještajne službe SAD.

Prema navodima južnokorejske vojske, Pjongjang je raketu lansirao iz podmorničke baze Simpo u južnoj Hamgjong provinciji, oko 10 sati ujutru.

Otkako je ponovo počela sa testiranjem oružja 2019, Sjeverna Koreja redovno izvodi probe balističkih raketa, većinom ih testira u paru.

To što je sada lansirana samo jedna raketa, kažu stručnjaci, može da znači da je riječ o većem kapacitetu ili novom tipu rakete.​

Sjevernoj Koreji je odlukom Savjeta bezbjednosti UN zabranjena bilo kakvo testiranje balističkih raketa, bilo da su kratkog ili dugog dometa.

Južna Koreja i SAD stalno pozivaju na nastavak razgovora sa Sjevernom Korejom o denuklearizaciji.

"Koristimo diplomatiju kako bismo postigli taj cilj, koji ujedno SAD i njene saveznice čini bezbednijim", rekao je američki izaslanik za Sjevernu Koreju Sung Kim. "SAD pozivaju Pjongjang na nastavak dijaloga. Cilj nam je isti. Nismo neprijateljski nastrojeni prema Sjevernoj Koreji, niti mamo preduslove za sastanak, otvoreni smo."

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un je, međutim, ponudu već odbio.

"SAD šalju poruke da nisu neprijateljski nastrojene, ali njihovo ponašanje nam govori da ne treba da im vjerujemo", kazao je Kim.

Pjongjang se također protivi zajedničkim vojnim vježbama SAD i Južne Koreje, kao i američkom prisustvu u regionu.

"Sjeverna Koreja želi da natjera svijet da prihvati njeno kršenje rezolucija UN, kao da je to normalno ponašanje i samoodbrana. Kim želi da zemlja bude međunarodno priznata kao nuklearna sila i da, praktično, dobije ustupke samo time što će obnoviti razgovore", kaže profesor iz Seula Leif-Eric Easley​.

XS
SM
MD
LG