Linkovi

Sjeverna Koreja izvela četvrtu raketnu probu u proteklih mjesec dana


Nova protivavionska raketa Severne Koreje
Nova protivavionska raketa Severne Koreje

Sjeverna Koreja testirala je novu protivavionsku raketu, što je četvrti raketni test u proteklih mjesec dana, prenijeli su tamošnji mediji. Korejska centralna novinska agencija objavila je fotografiju nove protivavionske rakete i navela da je ispaljena u četvrtak sa neodređene lokacije.

Poznavaoci prilika kažu da proba sama po sebi ne predstavlja značajni događaj, ali da jeste dio strategije brze modernizacije i prikazivanja raketnog arsenala.

Sjeverna Koreja je u septembru testirala krstareću raketu dugog dometa, balističke rakete kratkog dometa i novu, hipersoničnu raketu. Većina probi je pokazala da je rakete kratkog dometa sve teže uočiti.

Sjevernoj Koreji su, rezolucijama Savjeta bezbednosti UN, zabranjene bilo kakve probe balističkih raketa.

Zvaničnici administracije Joe Bidena poručili su ranije da su voljni da razgovaraju sa sjevernokorejskim zvaničnicima bilo gdje i bil kad. Razgovori SAD i Sjeverne Koreje su obustavljeni od 2019.

Kim Džung Un je u nedavnom govoru odbacio američku ponudu za razgovore i ocijenio da je to jedan od načina da Washington demonstrira svoju "neprijateljsku politiku".

State Department je u odgovoru Glasu Amerike naveo da SAD "nemaju nikakve neprijateljske namjere" prema Sjevernoj Koreji.

XS
SM
MD
LG