Linkovi

Top priča

Sjeverna Koreja nagoviještava da je spremna za razgovore, ali ne sa SAD

Ljudi gledaju tv emisiju kada je prikazana fotografija sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una, Seul, Južna Koreja, 30. septembar 2021.

Nakon skoro dvije godine međunarodne izolacije pogoršane pojačanim zatvaranjem zbog pandemije, Sjeverna Koreja nagoviještava da je konačno spremna za dijalog - samo ne sa Sjedinjenim Državama.

Sjeverna Koreja je ove nedelje preduzela prve korake ka poboljšanju veza sa Južnom Korejom, obnovivši dežurne linije namijenjene komunikaciji o međukorejskim tenzijama. Zvaničnici Sjeverne Koreje također su nagovijestili da se očekuju veći potezi, uključujući još jedan samit među najvišim liderima zemalja i razgovore o okončanju njihovog formalnog ratnog stanja. Dvije Koreje su i dalje tehnički u ratnom stanju, budući da se njihov sukob 1950-ih završio mirovnim sporazumom.

Južnokorejska lijevo orijentisana vlada, koja je dvije godine pokušavala da vrati Sjevernu Koreju na razgovore, oprezno je optimistična. Ministarstvo ujedinjenja u Seulu, koje se bavi vezama sa Sjeverom, saopštilo je da vjeruje da će odluka Pjongjanga da ponovo otvori telefonske linije postaviti temelje za duži period prijateljskih prekograničnih odnosa.

Ali čak i dok se obraća Južnoj Koreji, Sjever nije dao naznake da želi da ponovo započne razgovore sa Sjedinjenim Državama. Sjeverna Koreja je odbacila ili ignorisala skoro svakodnevne ponude SAD da vode razgovore bez preduslova.

U prošlonedjeljnom govoru, sjevernokorejski lider Kim Jong Un odbacio je američke pozive kao "lukavo" odvraćanje pažnje koje ima za cilj prikrivanje američkog neprijateljstva.

Čini se da je sjevernokorejska strategija osmišljena da izvrši pritisak na Južnu Koreju da raskine odnose sa Sjedinjenim Državama, njenim saveznikom po ugovoru, smatraju mnogi analitičari. Sjever je dugo želio da Južna Koreja pruži ekonomsku pomoć obnavljanjem međukorejskih projekata, kao što je zajednički vođen industrijski kompleks Kaesong. Objekat sa sjedištem na sjeveru pružio je južnokorejskim kompanijama jeftinu radnu snagu iz Sjeverne Koreje. Ali s takvim projektima koje je pandemija koronavirusa otežala, Sjever je nedavno zahtijevao druge ustupke, poput trajnog okončanja vojnih vježbi SAD i Južne Koreje.

Iz perspektive Sjeverne Koreje, sada je možda savršeno vrijeme za maksimalan pritisak na južnokorejskog predsjednika Moona Jae-ina, koji je u posljednjim mjesecima svog jedinog mandata.

"Pjongjang koristi Moonov očaj da ostavi korejsko mirovno naslijeđe prije marta", rekao je Duyeon Kim​, stručnjak za Koreju iz Centra za novu američku bezbjednost iz Seula.

Moon je održao tri samita sa Kim Jong Unom 2018. Sastanci su pomogli da se utvori put za Kimove samite sa tadašnjim predsjednikom SAD Donaldom Trumpom. Kada su pregovori između SAD-a i Sjeverne Koreje prekinuti 2019. godine, Sjever se također naljutio na Seul, čime je u suštini zamrznuo Moonove mirovne ambicije.

Samit Trumpa i Kima 2019. godine
Samit Trumpa i Kima 2019. godine

Iako je Moon od tada rekao da je otvoren za oživljavanje prekograničnih ekonomskih projekata, njegova vlada je u tome sputana američkim i međunarodnim sankcijama, koje su uvedene zbog nezakonitog programa nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje.

Opteretivši mogućnost obnove međukorejskih pregovora, Sjeverna Koreja se "nada da će učiniti da Seul radi napornije na zadovoljavanju (sjevernokorejskog) režima i odmaku od Washingtona", rekao je Duyeon Kim.

Sjeverna Koreja također možda pokušava da utiče na politiku Južne Koreje. Istraživanja javnog mnijenja ukazuju na to da su Moonovi mirovni napori, iako u zastoju, široko popularni među Južnokorejcima - što bi moglo da pomogne pomoći njegovoj vladajućoj Demokratskoj stranci na biralištima.

Poslednji samit Moon-Kim mogao bi također da da opravdanje za Moonovu vladajuću stranku da ratifikuje sporazum Sjever-Jug iz 2018. godine u Narodnoj skupštini zemlje u pokušaju da sljedeću administraciju zaključa u nastavljanju politike angažovanja, rekao je Leif-Eric Easley, profesor na Univerzitetu Iva u Seulu.

Naravno, nema garancija da će Sjeverna Koreja dozvoliti da razgovori napreduju tako daleko. Sjever je također ponovo otvorio međukorejske dežurne telefonske linije u julu, prije nego što ih je prekinuo dvije nedjelje kasnije, kada su Južna Koreja i Sjedinjene Države započele godišnje zajedničke vojne vježbe koje Pjongjang vidi kao provokaciju.

Takvo ponašanje dovelo je neke američke analitičare do zaključka da Sjeverna Koreja možda uopšte ne želi bolje odnose s Jugom. Umjesto toga, čini se da Sjever koristi periodične diplomatske angažmane kako bi kupio vrijeme za unaprijeđenje svog nuklearnog programa, kaže Sydney Seiler​, najviši američki obavještajni oficir za Sjevernu Koreju.

"Nije bilo perioda angažovanja koji je doveo do stalnog smanjenja tenzija", rekao je on na prošlogodišnjem online forumu čiji je domaćin bio Centar za strateške i međunarodne studije, istraživačka organizacija sa sjedištem u Washingtonu. "Uvijek sam zainteresovan da vidim uvođenje novih obavještajnih podataka ili informacija koji bi poništile moju procjenu, ali morate strateški da zaključite da Sjeverna Koreja ne traži održive i poboljšane odnose sa Južnom Korejom."

Iz perspektive sadašnje južnokorejske vlade, ni nepreduzimanje nikakvih poteza nije opcija. U prošlonedjeljnom intervjuu listu Washington Post, južnokorejski ministar inostranih poslova Chung Eui-yong javno je pozvao Sjedinjene Države da detaljnije objasne konkretne podsticaje koje bi Sjevernoj Koreji mogli da budu ponuđeni tokom pregovora. "Ako dozvolimo da se status kvo nastavi, to će dovesti do jačanja sjevernokorejskih raketnih sposobnosti. Vrlo smo zabrinuti zbog toga", rekao je on.

Južna Koreja nije jedina koja traži da administracija predsjednika Joea Bidena učini više kako bi privukla Sjevernu Koreju. Jessica Lee​, viša naučna saradnica na Quincy institutu za odgovornu državnost sa sjedištem u Washingtonu, rekla je da izgleda da Bidenova administracija ne želi da se pozabavi problemima koji izazivaju napetost na Korejskom poluostrvu.

"Pjongjang je odlučio da je jedini način da se promijeni način razmišljanja Sjedinjenih Država prolazak kroz Seul. Ali Seul ne bi trebao više da želi napredak od Washingtona ili Pjongjanga", kaže ona.

"Umjesto da se usredsredi na dugoročni cilj denuklearizacije, Washington bi trebalo da pronađe kratkoročne pobjede koje će izgraditi povjerenje i stvoriti atmosferu za pregovore. Što se Pjongjanga tiče, potrebno je da prestane da se trudi da bi postao jasniji i da bude eksplicitniji o tome šta želi i šta je spreman da uradi da bi to dobio", dodaje ona.

Sve veći broj analitičara u Washingtonu i Seulu uviđa sličnosti između Bidenove politike po pitanju Sjeverne Koreje i pristupa "strateškog strpljenja" bivšeg predsjednika Baracka Obame. Tokom Obaminog predsjedavanja, Sjeverna Koreja je izvela četiri nuklearna testa i više od 50 lansiranja raketa i raketa.

Američki zvaničnici odbacuju te kritike. Na online događaju koji je prošlog mjeseca organizovao Institut za korejsko-američke studije, Mark Lambert, zamjenik pomoćnika američkog sekretara za Japan i Koreju, rekao je da krajnja krivica za ćorsokak leži na Sjevernoj Koreji.

"Ako bismo mogli da sjednemo sa Sjeverom i da shvatimo šta oni žele i da prestanemo da nagađamo, mislim da bismo mogli da napravimo određeni napredak. Ali opet, lično govoreći, greška je kad pregovarate samim sa sobom", rekao je Lambert.

Na pitanje da li je Bidenova administracija pokazala dovoljno hitnosti po pitanju Sjeverne Koreje, Lambert je odgovorio: "Ozbiljni smo po ovom pitanju. Samo, šta biste htjeli da uradimo? Da katapultiramo (izaslanika SAD Sung Kima) u Sjevernu Koreju i da on kaže: 'Ovdje sam da pregovaram.' Ne možete to da učinite. Morate imati drugu stranu voljnu da se sastanete sa vama."

See all News Updates of the Day

Biden: Kada ćemo se već jednom suprotstaviti oružanom lobiju?

Predsjednik SAD sa suprugom u obraćanju iz Bijele kuće, poslije masovnog ubistva u Teksasu

Predsjednik SAD Joe Biden pozvao je na uvođenje novih restrikcija na oružje, nakon što je 18-godišnji napadač u osnovnoj školi u Uvaldeu, Teksasu ubio najmanje 19-oro djece i dvoje nastavnika.

Biden je apelovao da se, poslije nekoliko neuspjelih pokušaja, uradi nešto po pitanju oružanog nasilja, a takođe je svalio krivicu na proizvođače oružja i njihove lobije, zbog kojih u Washingtonu ne mogu da se usvoje strožiji zakoni.

"Kada ćemo se, za ime Božije, suprotstaviti oružanom lobiju? Zašto treba da svjedočimo ovakvim pokoljima, zašto i dalje dozvoljavamo da se ovo desi", upitao je vidno potreseni Biden.

Predsjednik SAD, koji je i sam izgubio dvoje djece, govorio je o roditeljskom bolu i hrabrosti onih koji su preživjeli.

"Izgubiti dijete je kao da vam neko otkine dio duše. Ostaje vam praznina u grudima. I imate osjećaj da vas je uvukla i da nikada nećete moći da izađete".

"Vrijeme je da ovaj bol pretvorimo u akciju", kazao je Biden.

Prije nedelju dana, američki predsjednik se u Buffalu sastao sa porodicama žrtava masovnog ubistva. U prodavnici je 18-godišnji bijelac rasista ubio 10 Afroamerikanaca.

Ove tragedije pokazuju da u Americi vlada epidemija oružanog nasilja.

"Ovakva masovna ubistva se rijetko dešavaju na drugim mjestima u svijetu. Zašto?", upitao je Biden.

Pitanje je da li će posljednja masovna ubistva podstaći promjenu zakona o oružju, što nije uspjela ni najmasovnija tragedija u osnovnoj školi Sandy Hook u Konektikatu, gdje je ubijeno 26 osoba, među njima 20-oro djece.

"Ideja da 18-godišnjak može da uđe u prodavnicu oružja i kupi dvije automatske puške je jednostavno pogrešna", rekao je Biden, koji je ranije pozvao da se zabrani prodaja automatskog oružja, kao i da se sprovode strože bezbjednosne provjere kupaca oružja i da se donesu zakoni koji bi zabranjivali da osobe sa mentalnim problemima kupuju oružje.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer nagovijestio je da bi moglo da se raspravlja o dva zakona o pooštravanju bezbjednosnih provjera za kupce oružja, koja je ranije usvojio Predstavnički dom, ali se ne zna kada bi se o njima moglo glasati.

Biden je naredio da se u subotu sve zastave na institucijama u SAD spuste na pola koplja.

Bivši predsjednik SAD Barrack Obama, za vrijeme čijeg mandata se desilo masovno ubistvo djece u školi Sandy Hook, izjavio je da je "krajnje vrijeme da se nešto preduzme".

"Mišel i ja žalimo zajedno sa porodicama u Uvaldeu, koje su u bolu kakav niko nikada ne bi trebalo da osjeti. Dijelimo i njihov bijes. Skoro deset godina poslije ubistva u Sandy Hooku i deset dana poslije Buffala, naša zemlja je paralizovana. Ne zbog straha, nego oružanog lobija i političke partije koja ne pokazuje nikakvu volju da radi na sprječavanju ovih tragedija".

Kongres ni poslije ubistva u Sandy Hooku 2012. nije uspio da usvoji zakone o strožim bezbjednosnim proverama kupaca oružja. Uprkos mjesecima zajedničkog rada i demokrata i republikanaca, u Senatu zbog pravila filibaster nije moglo da se sakupi 60 glasova, da se okonča rasprava i prijedlog stavi na glasanje.

Kris Marfi (Chris Murphy), senator iz Kontektikta, države u kojoj se nalazi škola Sandy Hook, upitao je svoje kolege zašto se uopšte kandiduju na izborima kada samo stoje po strani i ništa ne preduzimaju.

"Evo, ja sam ovdje da vas molim, bukvalno da padnem na koljena i da vas preklinjem", kazao je demokratski senator.

Marfi je najavio da će razgovarati sa republikanskim senatorom iz Teksasa Džonom Korninom o potencijalnom zakonskom prijedlogu na kojem su već radili, a tiče se strožih bezbjednosnih provjera. Rekao je da želi da razgovara i sa drugim teksaškim senatorom, Tedom Kruzom.

"Ne razumijem zašto ljudi misle da ne možemo ništa da uradimo, to nije tačno", kaže Marfi.

Tragedija u Texasu: 19 djece i dvoje odraslih ubijeni u pucnjavi u osnovnoj školi

People react outside the Ssgt Willie de Leon Civic Center, where students had been transported from Robb Elementary School after a shooting, in Uvalde, Texas, U.S. May 24, 2022.

Naoružani tinejdžer ubio je najmanje 19 djece i dvoje odraslih nakon što je u utorak upao u osnovnu školu u Teksasu. Naciji se nakon napada, iz Bijele Kuće, obratio i predsjednik Biden.

To je posljednji napad masovnih ubojstava potaknutih oružjem u Sjedinjenim Državama i najgora pucnjava u školi u zemlji u gotovo desetljeću.

Guverner Texasa Greg Abbott je rekao da je osumnjičeni, kojeg je guverner identificirao kao 18-godišnjeg Salvadora Ramosa, i sam ubijen, a ubio ga je jedan od policajaca koji su reagirali na mjestu događaja.

Napad se desio u osnovnoj školi Robb u Uvaldeu, oko 85 milja zapadno od San Antonija.

19 djece i dvoje učitelja nalazili su se u jednoj učionici četvrtog razreda gdje se napadač zabarikadirao, objavile su vlasti u srijedu, dok je najsmrtonosnija pucnjava u školi u gotovo desetljeću ponovno pokrenula nacionalnu raspravu o američkim zakonima o oružju.

Policija je okružila osnovnu školu Robb u Uvaldeu u Teksasu, razbijajući prozore u nastojanju da evakuira djecu i osoblje, rekao je glasnogovornik Odjela za javnu sigurnost Teksasa Chris Olivarez za CNN. Policajci su na kraju provalili u učionicu i ubili napadača, identificiranog kao 18-godišnjeg Salvadora Ramosa.

Ramos je svoje divljanje započeo pucajući u svoju baku kod kuće. Zatim se odvezao do obližnje škole gdje je slupao automobil i ušao u zgradu odjeven u taktičku opremu i s puškom, rekle su vlasti. Njegova baka je preživjela, ali je u kritičnom stanju. Istražitelji se nadaju da ona može rasvijetliti motiv pucnjave.

Više djece je također ozlijeđeno, rekao je Olivarez za Fox News, iako nije imao tačan broj.

People react outside the Ssgt Willie de Leon Civic Center, where students had been transported from Robb Elementary School after a shooting, in Uvalde, Texas, U.S. May 24, 2022.
People react outside the Ssgt Willie de Leon Civic Center, where students had been transported from Robb Elementary School after a shooting, in Uvalde, Texas, U.S. May 24, 2022.

U medjuvremenu se predsjednik Biden obratio iz Bijele Kuće u povodu ove užasne tragedije rekavši izmedjuostalog "...nadao sam se da, kada budem predsjednik, neću morati ponovno govoriti o masakru.. Uvalde, Texas…osnovna škola… prelijepa dječica iz drugog,trećeg, četvrtog razreda…Kao narod mi moramo , u ime Boga, ustati protiv lobija za oružje…mučno mi je više i govoriti, moramo nešto učiniti!", kazao je američki predsjednik.

Biden je naredio da se zastave vijore na pola koplja do zalaska sunca u subotu u znak obilježavanja tragedije.

Masovne pucnjave u Americi često su dovodile do javnih prosvjeda i poziva na strože provjere pozadine prodaje oružja i drugih kontrola vatrenog oružja uobičajenih u drugim zemljama, ali takve mjere su u više navrata bile neuspjele suočene s snažnom opozicijom predvođenom republikancima.

Rat u Evropi poskupio žitarice i u SAD

Rat u Evropi poskupio žitarice i u SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Dok američki poljoprivrednici odlaze na polja kako bi posadili ovogodišnje usjeve, cijene žitarica poput kukuruza i soje blizu su rekordno visokih. Kako izvještava Kane Farabaugh iz Glasa Amerike, te visoke cijene dolaze s povećanim troškovima i za poljoprivrednike i za potrošače.

U Tokiju, Biden kaže da bi bio spreman upotrijebiti silu za odbranu Tajvana

Predsjednik SAD i japanski premijer.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da bi bio spreman upotrijebiti silu za odbranu Tajvana, kao dio niza komentara kritike Kini, ali je jedan pomoćnik rekao da ta primjedba ne predstavlja promjenu u američkoj politici na otoku koji samostalno vlada.

Bidenov komentar, izrečen tokom njegovog prvog posjeta Japanu otkako je preuzeo dužnost, a kako to vidi japanski premijer Fumio Kishida, čini se kao odstupanje od postojeće američke politike takozvane strateške dvosmislenosti o Tajvanu.

Kina demokratski otok smatra svojim teritorijem, dijelom "jedne Kine" i kaže da je to najosjetljivije i najvažnije pitanje u njezinim vezama sa Sjedinjenim Državama.

Kad je novinar upitao Bidena hoće li Sjedinjene Države braniti Tajvan ako bude napadnut, predsjednik je odgovorio: "Da".

"To je obaveza koju smo preuzeli", rekao je tokom zajedničke medijske konferencije s japanskim čelnikom. "Slažemo se s politikom jedne Kine. Potpisali smo je i sve planirane sporazume sklopili odatle. Ali ideja da se to može uzeti silom, samo uzeti silom, jednostavno nije prikladnoa"

Dodao je da je njegovo očekivanje da se takav događaj neće dogoditi niti pokušati.

Nakon Bidenovih komentara, dužnosnik Bijele kuće rekao je da nije bilo promjena u politici prema Tajvanu.

Predsjednikovi pomoćnici za nacionalnu sigurnost pomaknuli su se na svojim mjestima i nakrivili glave, pomno proučavajući Bidena dok je oddgovarao na pitanje o Tajvanu. Nekoliko je pogledalo dolje dok je izjavljivao nedvosmislenu predanost odbrani Tajvana.

Biden je dao sličan komentar o odbrani Tajvana u oktobru. Tada je glasnogovornik Bijele kuće rekao da Biden ne najavljuje nikakvu promjenu u politici SAD-a, a jedan analitičar je komentar nazvao "gafom".

Primjedbe su uslijedile dok je Biden dao oštre komentare o sve upornijem držanju Kine u regiji, rekavši kako se nada da će ruski predsjednik Vladimir Putin platiti cijenu za svoju invaziju na Ukrajinu dijelom kako bi pokazao Kini s čime će se suočiti ako napadne Tajvan.

Komentari će vjerojatno i razbjesniti Peking i zasjeniti središnji dio Bidenovog posjeta Japanu, pokretanje Indo-pacifičkog ekonomskog okvira, širokog plana koji pruža gospodarski stup za angažman SAD-a u Aziji.

Njegovo putovanje uključuje sastanke s čelnicima Japana, Indije i Australije, u skupini zemalja "Quad".

Japanac Kishida naglasio je spremnost Tokija da zauzme snažniji obrambeni stav, što Sjedinjene Države već dugo pozdravljaju.

Kishida je izjavio da je rekao Bidenu da će Japan razmotriti različite opcije za jačanje svojih odbrambenih sposobnosti, uključujući sposobnost odmazde, signalizirajući potencijalni pomak u japanskoj odbrambenoj politici.

To bi uključivalo "značajno povećanje" proračuna za odbranu, rekao je Kishida.

"Snažan Japan i snažno američko-japansko savezništvo su snaga dobra u regiji", rekao je Biden na konferenciji za novinare nakon njihovih razgovora.

Kishida je rekao da je od Bidena dobio podršku da Japan postane stalni član Vijeća sigurnosti UN-a usred rastućih poziva na reformu Vijeća. Kina i Rusija su stalne članice.

U Aziji raste zabrinutost zbog sve snažnije Kine, posebno u svjetlu njezinih bliskih veza s Rusijom, a napetost je porasla oko samoupravnog Tajvana, koji Kina smatra odmetničkom pokrajinom.

Američki zakonodavci vrše pritisak Bidena da proglasi Rusiju sponzorom terorizma

Zgrada Kongresa na Capitol Hillu u Washingtonu. (Foto: AP/Patrick Semansky)

Zakonodavci obje glavne političke stranke u SAD pojačavaju pritisak na Bidenovu administraciju da proglasi Rusiju državnim sponzorom terorizma.

Rezolucija kojom se državni sekretar poziva da to odredi uvedena je u Predstavnički dom u trenutku kada Kongres želi da kazni Moskvu zbog rata protiv Ukrajine.

Pod pokroviteljstvom republikanskog kongresmena Joea Wilsona iz Južne Karoline i demokratskog predstavnika Teda Liua iz Kalifornije, želja je da se rezolucijom Ruska Federacija doda na listu na kojoj su već: Sjeverna Koreja, Iran, Sirija i Kuba.

"(Ruska) vladavina terora mora prestati", rekao je Wilson u saopštenju.

Lieu je rekao da će proglašenje za državu koja podržava terorizam značiti ulaganje dodatnih napora da se Rusija kažnjava zbog svoje invazije na Ukrajinu.

"Sa ovim imenovanjem, Sjedinjene Države bi mogle da zabrane izvoz robe sa dvostrukom namjenom (civilnom i vojnom, prim. nov) u Rusiju i da preduzmu ekonomske mjere protiv drugih zemalja koje posluju sa Rusijom", naveo je on u saopštenju.

U nedjelju, lider manjine u Senatu Mitch McConnell pozvao je predsjednika Joea Bidena da Rusiju proglasi sponzorom terorizma. McConnell je tokom vikenda posjetio Kijev i sastao se sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Mislim da je to dobra ideja i ja bih to podržao", rekao je on novinarima tokom konferencije za novinare, prenosi The Hill. "Predsjednik bi to mogao da uradi na svoju ruku, a ja bih ga pozvao da to uradi".

Ukrajinski zvaničnici i poslanici molili su SAD da preduzmu taj korak.

"Smatramo da Rusija treba da bude zvanično obilježena kao državni sponzor terorizma", rekao je Zelenski tokom sastanka sa McConnellom i drugim članovima delegacije Senata, navodi se na njegovom zvaničnom sajtu.

Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, nazvala je napore američkih vlasti da se Rusija proglasi sponzorom terorizma "idiotskim mjerama", na koje će Rusija odgovoriti.

"Mi, kao što znate, ništa ne ostavljamo bez odgovora i oni to treba da shvate", rekla je ona 28. aprila, prenijeli su ruski mediji.

Nekoliko dana prije McConnellove posjete Ukrajini, tadašnja sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki zamoljena je da odgovori na rezoluciju Senata na brifingu za medije. Ona nije dala detalje, ali je napomenula da su mnoge mjere u vezi sa označavanjem sprovedene otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Pored mere Predstavničkog doma, u Senat SAD uvedena je dvostranačka rezolucija.

"Putin je terorista, a jedna od najrazornijih sila na planeti je Putinova Rusija", rekao je republikanski senator Lindsey Graham iz Južne Karoline, predstavljajući rezoluciju prošle nedjelje.

"Putinova Rusija zaslužuje ovu oznaku", rekao je senator Richard Blumenthal, koji je koautor te mjere.

Državni sekretar Antony Blinken izgledao je otvoren za tu mogućnost kada je svjedočio pred Senatom krajem prošlog mjeseca.

Državni sekretar Antony Blinken
Državni sekretar Antony Blinken

"Nema sumnje... da Rusi terorišu ukrajinski narod", rekao je Blinken, prenosi Wall Street Journal. "Pitanje je ovo – i opet, to je nešto što advokati gledaju – da se uvjerite se da zaista ispunjavamo zakonske zahtjeve takve oznake".

Neki članovi Kongresa pozvali su na konsultacije sa saveznicima prije nego što se izvrši proglašenje.

"Mislim da ponašanje Rusije svakako opravdava ovu definiciju, ali veliki dio naše moći u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu predstavlja zajednički odgovor sa našim evropskim saveznicima", rekao je demokratski senator Chris Koons, govoreći za Glas Amerike. "Ovo bi skoro potpuno zaustavilo svaki posao bilo koje vrste koji bi bio u interakciji sa Rusijom."

Prema State Departmentu, sa ovom oznakom, Rusija bi se suočila sa četiri vrste sankcija: "Ograničenjem američke inostrane pomoći; zabranom izvoza i prodaje u sektoru odbrane; određenim kontrolama nad izvozom predmeta dvostruke namjene i raznim finansijskim i drugim ograničenjima".

"Dodavanje Rusije na listu državnih sponzora terorizma bila bi nuklearna ekonomska opcija i precizan udar na Putinov ego", napisao je Jason M. Blazakis, profesor na Institutu za međunarodne studije Middlebury, u komentaru za Los Angeles Times.

Blazakis je bio direktor za borbu protiv terorizma Kancelarije State Departmenta za finansije i imenovanje u Birou za borbu protiv terorizma od 2008. do 2018. godine.

On je objasnio da State Department može da doda zemlju na listu nakon što utvrdi "najmanje dva primjera terorizma koji podržava država".

"Međutim, ne moramo da tražimo mnogo da bismo pronašli još jedan jasan primjer. Čak i danas, Rusija pruža utočište terorističkoj grupi koju su odredile SAD, Ruskom carskom pokretu, koji nekažnjeno djeluje na ruskoj teritoriji. To je grupa koja je obučavala teroriste da izvedu napad u Švedskoj, a služila je kao posrednička snaga za Rusiju na Krimu", napisao je Blazakis.

Obje rezolucije, registrovane u Predstavničkom domu i Senatu, navode brojne primjere aktivnosti koje se mogu okvalifikovati kao državno sponzorisani terorizam - u Ukrajini, Čečeniji, Siriji i drugim zemljama.

"Važno je koristiti svaki alat koji je na raspolaganju SAD i međunarodnoj zajednici da se Putin i Rusija pozovu na odgovornost", rekao je u pisanom odgovoru za Glas Amerike Jonathan Katz, viši saradnik u Njemačkom Marshallovom fondu.

On smatra da "Rusija i gospodin Putin i akcije koje su preduzete u Ukrajini i globalno odgovaraju kriterijumima i da ih treba označiti kao državnog sponzora terora".

Litvanija je prva država osim Ukrajine koja je označila Rusiju kao sponzora terorizma. U utorak, 10. maja, parlament zemlje proglasio je Rusku Federaciju sponzorom terorizma i njene akcije u Ukrajini kao genocid.

"Ako više država proglasi akcije Rusije kao genocid, a Rusiju kao terorističku državu, moglo bi se pojaviti više političke volje da se Rusija izbaci iz svih međunarodnih formata, političkih, kulturnih, sportskih, itd. da se isporuči više oružja Ukrajini itd", rekao je Paulius Saudargas, zamjenik predsjednika parlamenta Republike Litvanije u pisanom odgovoru Glasu Amerike.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je rezoluciju litvanskog parlamenta "ekstremističkim korakom", navodi ruska državna agencija TASS.

Leonid Slucki, šef Komiteta za međunarodne poslove donjeg doma ruskog parlamenta, rekao je da "rezolucija nije pravno obavezujuća i da samo ponavlja ono što je nazvao rusofobičnim stavovima Sjedinjenih Država", prenosi Reuters.

Danila Galperovič iz ruskog servisa VOA i Katerina Lisunova iz ukrajinskog servisa VOA doprinijeli su pisanju ovog izvještaja.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG