Linkovi

Sjeverna i Južna Koreja obnovile direktne linije komunikacija


Lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un
Lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un

Sjeverna Koreja obnovila je komunikacijske linije s Južnom Korejom, nekoliko mjeseci nakon što je prekinula prekograničnu telefonsku liniju.

Sjeverna Koreja obnovila je komunikacijske linije s Južnom Korejom, nekoliko mjeseci nakon što je prekinula prekograničnu telefonsku liniju.

Taj potez dolazi nekoliko dana nakon što je čelnik zemlje Kim Jong-un rekao da je voljan obnoviti komunikaciju.

Međutim, Pjongjang je također rekao da obnova njihovog odnosa ovisi o "stavu južnokorejskih vlasti".

Sjeverna Koreja također je nedavno pojačala svoje vojne testove.

Ispalili su četiri projektila u manje od mjesec dana - znak da nema namjeru usporiti razvoj naoružanja.

U ponedjeljak, 4. oktobra, ministarstvo ujedinjenja Južne Koreje priopćilo je kako su dužnosnici obiju Koreja razmijenili svoj prvi telefonski poziv od augusta, javlja Associated Press (AP).

"Obnovom komunikacijske linije Jug-Sjever, vlada ocjenjuje da su stvoreni temelji za oporavak međukorejskih odnosa", navodi se u priopćenju ministarstva.

Komunikacijske telefonske linije između dviju strana prekinute su i obnovljene nekoliko puta.

Godine 2020., nakon neuspjelog samita između Sjevera i Juga, Pjongjang je digao u zrak međukorejski granični ured izgrađen za poboljšanje komunikacije.

Iste godine Sjeverna Koreja prekinula je sve komunikacijske linije s Jugom, uključujući i telefonsku liniju između čelnika i vojnih komunikacijskih kanala nakon pogoršanja napetosti.

Dežurna linija nakratko je obnovljena u augustu, ali je ponovno prekinuta nakon što je Južna Koreja sudjelovala u zajedničkim vojnim vježbama sa SAD-om.

Sjeverna i Južna Koreja tehnički su još uvijek u ratu jer nije postignut mirovni sporazum kada je Korejski rat završio 1953. godine.

Sjever je više puta optužio Južnu Koreju za "dvostruka mjerila" u pogledu vojnih aktivnosti.

Južna Koreja nedavno je testirala svoju prvu balističku raketu lansiranu podmornicom, za koju je rekla da je potrebna kao odvraćanje od "provokacija" Sjeverne Koreje.

SAD pozivaju Sjevernu Koreju da se odrekne nuklearnog oružja, a odnos Pjongjanga s administracijom predsjednika Joea Bidena dosad je bio pun napetosti, javlja AP.

No čini se da je Pyongyang odlučan u namjeri da dokaže kako će nastaviti razvijati nove sustave naoružanja, rekavši da su potrebni za vlastitu samoobranu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG