Linkovi

Sjeverna Koreja ispalila tri projektila u drugom lansiranju u 2020.


Čovjek sa maskom, kojom se štiti od koronavirusa,, posmatra snimak lansiranja neidentifikovane sjevernokorejske rakete, u Seninu, Južna Koreja, 9. marta 2020.(Foto: Reuters)
Čovjek sa maskom, kojom se štiti od koronavirusa,, posmatra snimak lansiranja neidentifikovane sjevernokorejske rakete, u Seninu, Južna Koreja, 9. marta 2020.(Foto: Reuters)

Sjeverna Koreja ispalila je tri kratkometne rakete u ponedjeljak, što je druga proba oružja koju Pjongan spovodi u nedjelju dana, iako se bori protiv potencijalno razarajuće epidemije koronavirusa.

Sjever je upotrijebio više lansera raketa kako bi ispalio "kratkometne projektile" iz grada na istoku zemlje Sondoka u pokrajini Južni Hamgjong, saopštio je Generalštab Vojske Južne Koreje. Projektili su letjeli 200 kilometara sa maksimalnom visinom o 50 kilometara, dodaje se.

U sapštenju, predsjednički kabinet poručio je da lansiranje ne pomaže mirovnim naporima na Korejskom poluostrvu. Seul saopštava da nastavlja da nadzire buduća eventualna dodatna lansiranja.

Japanski zvaničnici saopštili su da je vjerovatno riječ o balističkim raketama koje nisu pale u japansku eksluzivnu ekonomsku zonu.

Pomiješane poruke

Sjeverna Koreja je slala kontradiktorne poruke spoljnom svijetu tokom protekle nedjelje.

Prošlog ponedjeljka, Sjeverna Koreja izvela je probno lansiranje kratkometnih balističkih raketa, što je prvo lansiranje od novembra. U utorak, sestra severnokorejskog lidera Kim Džon Una, Kim Jo Jong, nazvala je južnokorejski predshednički kabinet "idiotskim".

Ali u četvrtak, Jim Džong Un poslao je toplo pismo izražavajući ono za šta Seul kaže da je "nepokolebljivo prijateljstvo i povherenje" prema južnokorejskom predshedniku Mun Đae Inu.

Ti potezi, nestalni čak i za sjevernokorejske standarde, stvorili su nesigurnost po pitanju namjera Sjeverne Koreje u 2020. godini.

XS
SM
MD
LG