Linkovi

Sjedinjene Države jačaju vojnu mašineriju na Bliskom istoku


Nosač aviona USS Dwight D. Eisenhower. (Foto: AFP/ Sekretarijat za odbranu SAD-a)
Nosač aviona USS Dwight D. Eisenhower. (Foto: AFP/ Sekretarijat za odbranu SAD-a)

Američki sekretar za odbranu Lloy Austin stavio je više od dvije hiljade vojnika u stanje pripravnosti sa naredbom da se pripreme za pokret.

Pentagon je za Glas Amerike naveo da će, ako predsjednik aktivira jedinice, one dodatno pojačati američku vazdušnu odbranu, medicinske i logističke sposobnosti, obavještajne operacije, kao i osmatračke i izviđačke mogućnosti na Bliskom istoku.

Još jedna američka udarna grupa kreće se prema regionu. Nosač aviona Dwight Eisnehower pridružiće se nosaču aviona Gerald Ford koji je već spreman u istočnom Mediteranu.

"Naš glavni cilj je da raspoređivanjem ne samo jednog, već dva nosača aviona, koji će uskoro biti u regionu, pošaljemo poruku upozorenja, da kažemo igračima u regionu koji misle da bi mogli da iskoriste taj sukob, ne radite to", izjavila je zamjenica portparola Pentagona Sabrina Singh.

Mornari na nosaču aviona Gerald Ford, najvećem i najsposobnijem američkom ratnom brodu, završavalju pripreme za svoje šestomjesečno raspoređivanje.

Sekretar za odbranu Austin je produžio raspoređivanje na Fordu, zajedno sa krstaricama i razaračima koji plove sa njim, bez određivanja krajnjeg datuma.

Tri broda iz Batan desantne grupe, razmještaju hiljade marinaca u vodama blizu Izraela, koji mogu da uđu na neprijateljsku teritoriju ili pruže medicinsku pomoć.

Eskadrila borbenih aviona A-10 je stigla na Bliski istok, sa proširenim rasporedom druge eskadrile istih letelica.

I dodatni broj F-15 i F-16 aviona lovaca takođe stiže, dok se povećava zabrinutost da bi Hezbolah mogao da se pridruži borbi sa sjevera, kada počne očekivana kopnena invazija Gaze.

Dakota Wood iz Fondacije Heritage kaže da Hezbolah ima oko 200 hiljada raketa i projektila.

"Sposobnost da se napadnu te pozicije bila bi nevjerovatno važna. Grupisane vojne jedinice stvaraju tu mogućnost", rekao je on.

Pored pojačanja svog vojnog prisustva, SAD su poslale najmanje pet transportnih aviona C-17 sa vojnom pomoći za izraelsku vojsku (IDF).

"Izraelu svakako dajemo bezbjednosne sisteme koji su mu potrebni da ukloni i efikasno odbije Hamas u Gazi. Ponavljam, i ponoviću koliko god puta je potrebno: To ne znači ubijanje nevinih civila", istakla je Sabrina Singh.

Američki vojni zvaničnici odbrane kažu da administracija obezbjeđuje Izraelu preciznu municiju i presretače raketa za njegov odbrambeni sistem Gvozdena kupola, uz dodatnu vojnu pomoć koja će stići kasnije.

Američka vojska se pojačava na Bliskom istoku
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
XS
SM
MD
LG