Linkovi

Pripadnici koalicionih snaga u Iraku povrijeđeni u napadu tri drona


Vojna baza al-Asad, u zapadnom Iraku, 29. decembra 2019.
Vojna baza al-Asad, u zapadnom Iraku, 29. decembra 2019.

Pripadnici koalicionih snaga lakše su povrijeđeni u Iraku u napadima dronovima u posljednja 24 sata na američke baze u Iraku, u trenutku rasta tenzija u regionu poslije smrtonosnog bombardovanja bolnice u Gazi.

Dvije bespilotne letjelice napale su bazu u zapadnom Iraku koju koriste američke snage, a jedna bespilotna letjelica je napala bazu u sjevernom Iraku.

Američke snage su presrele sva tri drona, uništile dva, ali samo oštetile treći, što je dovelo do lakših povreda među pripadnicima koalicionih snaga u zapadnoj bazi, navodi se u saopštenju Centralne komande SAD u srijedu.

"U ovom trenutku pojačane pripravnosti, budno pratimo situaciju u Iraku i regionu. Američke snage će braniti snage SAD i koalicije od svake prijetnje", navodi se u saopštenju Centralne komande.

Paravojne snage u Iraku koje podržava Iran zaprijetile su da će napasti tamošnje američke objekte zbog američke podrške Izraelu.

"Još operacija"

Islamski otpor u Iraku, krovna grupa paravojnih snaga koje podržava Iran, izdala je saopštenje u kojem je preuzela odgovornost za napade i rekla da to "najavljuje nove operacije" protiv "američke okupacije".

Napadi su uslijedili u trenutku sve veće napetosti i straha od šireg regionalnog sukoba poslije najnovijeg sukoba Hamasa i Izraela.

Od početka sukoba 7. oktobra, velika pažnja je usmjerena na Hezbolah, moćnog saveznika Hamasa preko sjeverne granice Izraela u Libanu, i njegov ogroman arsenal oružja. Ta grupa je do sada razmjenjivala ograničene udare sa Izraelom na granici posljednjih dana.

Ali paravojske u Iraku koje podržava Iran također su zaprijetile da će napasti američke objekte zbog američke podrške Izraelu.

"Naše rakete, dronovi i specijalne snage su spremne da usmjere kvalitativne udare na američkog neprijatelja u njegovim bazama i naruše njegove interese ako interveniše u ovoj bitki", rekao je Ahmad "Abu Husein" al-Hamidavi, šef milicije Kataib Hezbolah u saopštenju prošle srijede.

Također je zaprijetio da će lansirati rakete na izraelske ciljeve.

Poslije eksplozije u utorak uveče u kojoj je na stotine poginulo u bolnici u Gazi, grupa je izdala još jedno saopštenje u kojem okrivljuje SAD i njihovu podršku Izraelu za katastrofu i poziva na prekid američkog prisustva u Iraku.

Hamas je saopštio da je eksplozija u Gazi bila posljedica izraelskog vazdušnog napada, dok je Izrael okrivio pogrešno ispaljenu raketu palestinskih ekstremista.

"Ovi zli ljudi moraju da napuste zemlju. U suprotnom će okusiti paklenu vatru na ovom svijetu prije zagrobnog života", navodi se u saopštenju.

Zvaničnik američke odbrane, koji nije bio ovlašten da daje komentare medijima i koji je zato govorio pod uslovom anonimnosti, potvrdio je napad na vojnu bazu Al Asad u zapadnom Iraku.

Taškil al Varitin, jedna od paravojski koje podržava Iran, koje čine veću grupu, preuzela je odgovornost u saopštenju za drugi napad dronom, za koji se navodi da je gađao vazdušnu bazu al Harir u sjevernom Iraku. Američki zvaničnici nisu odmah komentarisali tvrdnju o tom napadu.

Vlada poluautonomnog kurdskog regiona na sjeveru Iraka saopštila je da se presretnuti dron srušio na otvorenom prostoru u blizini sela Batas.

Zajednički napor

Također u srijedu, iranske savezničke grupe u Iraku saopštile su da su formirale "zajedničku operativnu sobu" kako bi pomogle Hamasu u njegovim ratnim naporima.

Dva zvaničnika iz paravojski koje podržava Iran u Iraku, a koji su govorili pod uslovom anonimnosti, jer nisu bili ovlašteni da javno govore o tom pitanju, potvrdili su napade na dvije baze u srijedu. Rekli su da su naoružane grupe u pripravnosti i spremne da se pridruže široj bitki protiv Izraela, ali da Iran još nije dao odobrenje da otvore novi front. Lideri nekih frakcija su sada u Libanu i Siriji u slučaju da dobiju naređenje da nastave, rekao je jedan od zvaničnika.

Zvaničnici ambasade SAD u Bagdadu odbili su zahtjev za komentar.

Lahib Higel, viša analitičarka za Irak u Međunarodnoj kriznoj grupi, rekla je da kratkoročno nije vjerovatno da će iračke grupe u savezu sa Iranom i Hamasom otvoriti novi front u ratu, ali to bi se moglo promijeniti ako rat Hamas-Izrael eskalira ili postane dugotrajan.

"Geografski, očigledno, oni su uklonjeni nekoliko koraka, tako da neće biti prvi koji će reagovati" i vjerovatno će služiti u sporednoj ulozi, rekla je ona.

Renad Mansour, viši naučni saradnik u Chatham Houseu, rekao je da su grupe u Iraku koje podržava Iran podijeljene između onih koje su istovremeno i političke stranke, i imaju udjela u iračkom političkom sistemu, i drugih "avangardnih" grupa koje su čisto militantne i sklone tome da budu čvršće pod kontrolom Irana.

Potonji su, kako je rekao, u prošlosti korišteni kao pijuni u regionalnim sukobima, uključujući Jemen i Siriju.

"Ovo je ono za šta su osmišljeni", rekao je Mansour. "Pitanje je: da li će Iran i neki od lidera ovih grupa odlučiti da je u njihovom interesu da eskaliraju (nasilje)".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG