Linkovi

SAD: Tokom jula zaposleno više od 940.000 ljudi


Premašena je brojka od 850.000 otvorenih radnih mjesta, ostvarena tokom juna, uprkos manjku radne snage – a stopa nezaposlenosti smanjena je na 5,4 odsto. (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)
Premašena je brojka od 850.000 otvorenih radnih mjesta, ostvarena tokom juna, uprkos manjku radne snage – a stopa nezaposlenosti smanjena je na 5,4 odsto. (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)

Broj zaposlenih tokom jula povećan je za više od 940.000 objavio je američki Sekretarijat za rad, čime su nadmašene procjene stručnjaka, što je istovremeno i pokazatelj da se tržište rada u Sjedinjenim Državama oporavlja od gubitaka izazvanih pandemijom COVID19.

Premašena je brojka od 850.000 otvorenih radnih mjesta, ostvarena tokom juna, uprkos manjku radne snage – a stopa nezaposlenosti smanjena je na 5,4 odsto.

Istovremeno, objavljeno je da se za naknadu za nezaposlene prijavilo 385.000 građana – što je za 14.000 manje u odnosu na prethodnu sedmicu.
Kampanja vakcinacije protiv koronavirusa podstakla je restorane i druge pružaoce usluga u zatvorenom prostoru da otvore svoja vrata – pošto su, usljed pandemije, bili prisiljeni da prestanu sa radom.

Prethodne sedmice saopšteno je da je američka ekonomija, u periodu od aprila do juna, zabilježila rast od 6,5 odsto – što je bilo znatno brže nego tokom početna tri mjeseca 2021. godine.

Vrijednost američke ekonomije koja trenutno iznosi 23 hiljada milijardi dolara premašuje nivo prije pandemije i oporavlja se brže nego što su ekonomski stručnjaci predviđali tokom primjene striktnih antipandemijskih mjera koje su uvedene prije više od godinu dana.

Međutim, delta soj Kovida 19 prijeti da ugrozi poslovne aktivnosti u pojedinim dijelovima SAD.

Broj novooboljelih je u svakodnevnom porastu, prema posljednjim podacima u srijedu je na dnevnom nivou premašio 100.000. To posebno važi za područja u kojima su zabilježene niže stope imunizacije građana.

Prema podacima vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins – broj oboljelih od COVID19 u SAD premašio je 35.000.000. Od posljedica te bolesti preminulo je više od 615.000 ljudi.

Podaci Centara za kontrolu bolesti i zaraza (CDC) ukazuju da je do sada u SAD kompletno imunizovano više od 165 miliona ljudi, dok je jednu dozu primilo nešto više od 193 miliona građana.

XS
SM
MD
LG