Linkovi

Ekonomski rast u SAD 6,5 posto, premašen nivo prije pandemije


Arhiv - Oglas za zapošljavanje u izlogu radnje u Južnoj Dakoti (Foto: AP/David Zalubowski)
Arhiv - Oglas za zapošljavanje u izlogu radnje u Južnoj Dakoti (Foto: AP/David Zalubowski)

Američka ekonomija je u drugom kvartalu zabilježila čvrst rast nakon što su velika vladina pomoć i vakcinacija protiv Covida-19 podstakli potrošnju i usluge povezane za putovanjem, prenosi agencija Reuters.

Bruto domaći proizvod porastao je po godišnjoj stopi od 6,5 posto u drugom kvartalu, saopštio je u četvrtak Sekretarijat za ekonomiju, čime je premašen vrhunac zabilježen prije pandemije. Stopa rasta za prvi kvartal revidirana je na 6,3 procenta.

"Američka ekonomija napreduje. BDP je u potpunosti nadoknadio gubitke tokom recesije", rekao je za Reuters ekonomista Scott Hoyt​.

Tempo rasta BDP-a ipak je bio sporiji od očekivanja ekonomista zato što su biznisi, zbog poremećaja u lancu snabdijevanja, i dalje morali da se oslanjaju na mršave zalihe da bi zadovoljili veliku potražnju.

Nacionalni biro za ekonomska istraživanja prošle nedjelje je saopštio da je recesija, koja je zbog pandemije počela u februaru 2020, okončana u aprilu iste godine.

Čvrst ekonomski rast očekuje se i do kraja ove godine. Međutim, novi nagli rast broja zaraženih od Covida-19, zbog širenja delta soja, mogao bi da ugrozi te izglede, a ekonomiju bi mogla da uspori i visoka inflacija te poremećaji u lancu snabdijevanja.

Federalne rezerve (američka Centralna banka) u sreijdu su odlučile da ključnu kamatnu stopu zadrže blizu nule, kao i da ne mijenjaju program za otkup dionica.

Ekonomisti očekuju da će ekonomski rast ove godine biti oko 7 posto - najviši od 1984. godine. Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je povećao projekciju rasta za SAD na 7 procenata 2021. i 4,9 posto 2022. godine.

Administracija predsjednika Joea Bidena u martu je obezbjedila paket pomoći za saniranje posljedica pandemije u iznosu od hiljadu 900 milijardi dolara, u okviru koga je domaćinstvima poslata jednokratna novčana pomoć od 1.400 dolara, dok je produžena i dodatna pomoć za nezaposlene do početka septembra.

Američka vlada je za pomoć zbog pandemije izdvojila gotovo 6 hiljada milijardi dolara od marta 2020.

Gotovo polovina Amerikanaca je vakcinisana protiv Covida-19 što im je omogućilo da putuju, idu u restorane i posjećuju sportske događaje.

U odvojenom izvještaju Sekretarijata za rad, koji je takođe objavljen u četvrtak, navodi se da je broj početnih prijava za pomoć nezaposlenima pao za 24.000 na 400.000 u sedmici zaključno sa 24. julom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG