Linkovi

SAD: Otvoreno 850.000 radnih mjesta junu, Biden poziva na vakcinaciju


Prijava za zapošljavanje (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)
Prijava za zapošljavanje (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)

U Sjedinjenim Državama je tokom juna otvoreno 850.000 novih radnih mjesta, objavio je Sekretarijat za rad u najnovijem izvještaju o zapošljavanju.

To ukazuje na nastavak trenda povećanja zaposlenosti, nakon gubitka miliona radnih uzrokovanog raspostranjenom pandemijom Covida-19, imajući u vidu i porast od 583.000 zaposlenih - koji je ta institucija evidentirala u maju.

Smatra se da je uzrok većeg broja zaposlenih tokom juna nastojanje kompanija da povećaju proizvodnju i pružanje usluga usljed veće potražnje - tako što su povećavale zarade i nudile podsticaje u namjeri da privuku milione nezaposlenih građana, izvijestila je agencija Reuters.

Uprkos tome, zvanični podaci ukazuju na neznatan porast nezaposlenosti na 5,9 odsto – sa 5,8 procenata koliko je iznosila u maju.

To se, pak, tumači pogrešnim klasifikovanjem građana koji su u prijavama navodili da su zaposleni, ali odsutni sa svojih radnih mjesta.

Prema izvještaju američkog Sekretarijata za rad prosječna zarada po satu povećana je za 0,3% u junu – nakon porasta od 0,4 procenata u maju.

Takođe, ukazano je da je u drugom kvartalu zabilježen ubrzan ekonomski rast – nakon ponovnog otvaranja privrede što se smatra da je omogućeno kampanjom vakcinacije protiv koronavirusa.

Više od 150 miliona ljudi u SAD-u u potpunosti imunizovano, što je doprinijelo popuštanju restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije.

Pojedini činioci političke scene, kompanije i ekonomski stručnjaci iznijeli su tvrdnje da su povećane naknade za nezaposlene, kao i nedjeljne isplate u iznosu od 300 dolara uzrokovale krizu radne snage.

Uz to, kao mogući razlog istican je i nedostatak pristupačne dječje njege, kao i strahovanje od zaraze koronavirusom.

Ekonomski stručnjaci očekuju će kriza na tržištu radne snage biti ublažena na jesen kada će biti otvorene škole i biti obustavljena isplata državnih donacija za nezaposlene građane.

Međutim, ni to ne predstavlja garanciju da će svi građani koji su izgubili posao tokom pandemije – u skorijem vremenskom periodu pronaći zaposlenje.

Biden: Otvoreno tri miliona radnih mjesta od kada smo preuzeli mandat

Američki predsjednik Joe Biden objavio je da je u Sjedinjenim Državama, od kada je njegova administracija preuzela mandat 20. januara, otvoreno tri miliona radnih mjesta.

"Naš ekonomski plan funkcioniše", napisao je Biden na društvenoj mreži Twitter.

"Pred nama je još mnogo posla kako bi se građani vakcinisali i vratili na posao. Rezulati su istorijski jer se izvlačimo iz najgore krize u posljednjih sto godina. Sličan uspjeh ostvaren je 1984. godine kada je predsjednik Reagan govorio da u Americi sviće. Ja kažem da se sada polako približava podne. Poslodavci se takmiče da privuku radnike. Više poslova i veće - to je dobra kombinacija. Ekonomija je u pokretu i želimo da ostvarimo punu zaposlenost", rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući.

Američki predsjednik ukazao je i da je zabrinut da bi građani koji nisu vakcinisani protiv Covida-19 mogli da obole i šire nove sojeve tog virusa. Međutim, precizirao je da nije zabrinut da bi se pandemija mogla ponovo razbuktati.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG