Linkovi

U Senatu dovoljno glasova za opoziv Trumpovog vanrednog stanja


Protivnici proglašenja vanrednog stanja predsjednika Donalda Trumpa na granici SAD-Meksiko izgleda da imaju dovoljno glasova u Senatu da odbace njegov potez, sada kada je republikanac Rand Paul iz Kentuckyja rekao da ne može stati uz odluku Bijele kuće.

Predstavnički Dom glasao je ranije za povlačenje ove mjere, a ako to kasnije ovog mjeseca potvrdi i Senat, mjera bi išla Trumpu koji je najavio da će uložiti veto.

Tri druga republikanska senatora objavili su da će glasati "ne" - Susan Collins iz Maine, Lisa Murkowski iz Aljaske i Thom Tillis iz Sjeverne Karoline. Paul čini četvrtog, i pretpostavljajući da će svih 47 demokrata i njihovih nezavisnih saveznika ići protiv Trumpa, to protivnicima daje 51 glas - tijesno potrebnu većinu.

Malo je verovatno da će Kongres imati glasova za nadjačavanje.

"Ne mogu da glasam da bih dao predsedniku moć da potroši novac koji Kongres nije odobrio", rekao je Pol na večeri GOP-a u subotu uveče na Univerzitetu Western Kentucky, navodi Bowling Green (Ky.) Daily News.

„Možda želimo više novca za graničnu sigurnost, ali ga Kongres nije odobrio. Ako oduzmemo te provjere i ravnoteže, to je opasna stvar. "

Mnogi zakonodavci koji su se protivili vanrednom stanju kažu da on gazi ustavnu ovlast Kongresa da kontrolira potrošnju i postavlja presedan za buduće predsjednike da naprave takvav potez za svoje potrebe. Takođe su zabrinuti da bi Trump odlio novac od projekata domovinske sigurnosti ka izgradnji zida.

Prema deklaraciji, Trump bi preusmjerio 3,6 milijardi dolara iz vojne izgradnje kako bi podigao više graničnih prepreka.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG