Linkovi

Većina Amerikanaca protiv Trumpove odluke o vanrednom stanju


Protest u New Yorku protiv odluke Donalda Trumpa o vanrednom stanju
Protest u New Yorku protiv odluke Donalda Trumpa o vanrednom stanju

Nova istraživanja javnog mnijenja u SAD pokazuju da se većina Amerikanaca protivi odluci predsjednika Donalda Trumpa da proglasi vanredno stanje kako bi izgradio zid na granici sa Meksikom, pošto mu Kongres za to nije odobrio novac.

Anketa portala Politico i Morning Consult-a pokazala je da se 51 odsto Amerikanaca protivi Trumpovim potezima, dok ga 39 odsto građana podržava.

Vidljive su i oštre partijske podjele: među onima koji podržavaju Trumpa je 77 odsto republikanaca, dok je među protivnicima 81 odsto demokrata.

Istraživanje javnih radio i tv servisa NPR i PBS pokazuje da se deklaraciji o vanrednom stanju protivi 61 odsto građana, dok je nešto malo više od trećine podržava.

Donald Trump
Donald Trump

Anketa koju su sproveli list Huff Post i YouGov pokazala je odnos 55 prema 37 odsto, u korist protivnika vanrednog stanja.

Predsjednik Donald Trump tvrdi da ima "apsolutno pravo" da proglasi vanredno stnaje da bi izgradio zid na granici SAD i Meksika, bez podrške Kongresa koji mu nije odobrio sredstva za to.

Šesnaest država tužilo je Trumpa zbog te odluke pred federalnim sudom u Kaliforniji. U tužbi 16 saveznih država navodi se da je deklaracija o vanrednoj situaciji nelegalna i neustavna i da šteti državama i građanima tako što se uzima novac od programa za borbu protiv narkotika i vojnih projekata.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG