Linkovi

Šesnaest američkih država tuži Trumpa zbog proglašenja vanrednog stanja


Arhiva - Predsednik Donald Tramp govori na mitingu u El Paso okružnom koloseumu u El Pasu, Teksas, 11. februara 2019.
Arhiva - Predsednik Donald Tramp govori na mitingu u El Paso okružnom koloseumu u El Pasu, Teksas, 11. februara 2019.

Državni tužioci, predvođeni Kalifornijom, podnijeli su svoje tužbe u ponedjeljak u Distriktnom sudu za Sjeverni distrikt Kalifornije

U tužbama se navodi da je proglašenje vanrednog stanja nezakonito i neustavno i da škodi državama i njihovim građanima time što uzima novac iz programa za borbu protiv droge, projekata za vojne instalacije i drugih napora u sprovođenju zakona.

U tužbama se traži od suda da trajno zabrani Trumpovoj administraciji da preusmjerava sredstva iz drugih izvora ka vladi za izgradnju zida na granici, ili za izgradnju zida bez kongresnog odobravanja novca za tu potrebu.

"Predsjednik Trump tretira vladavinu prava sa potpunim prezirom", rekao je državni tužilac Kalifornije Havijer Besera. "On zna da nema krize na granici. On zna da je njegovo proglašenje vanrednog stanja neopravdano i on priznaje da će vjerovanto izgubiti ovaj slučaj na sudu".

Besera je optužio Trumpa za započinjanje "pozorišta" i stvaranje krize zbog neuspjeha da Kongres ili Meksiko plate za zid.

Grupe za zaštitu prirode i tri zemljoposjednika iz Teksasa preko čijeg imanja treba da bude izgrađen zid već su podnijeli tužbe.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG