Linkovi

Bijela kuća brani odluku o vanrednom stanju, demokrate tvrde da je neustavna


Predsjednik SAD Donald Trump prograšava vanredno stanje u govoru u Bijeloj kući, 15. februar 2019.
Predsjednik SAD Donald Trump prograšava vanredno stanje u govoru u Bijeloj kući, 15. februar 2019.

Zvaničnici Bijele kuće branili su u nedjelju odluku predsjednika Donalda Trumpa da proglasi vanredno stanje da bi se izgradio zid na američko - meksičkoj granici i spriječila ilegalna imigracija, iako je američki lider rekao da nije morao to da uradi.

"Mogao je da ignoriše krizu, ali nije", rekao je za televiziju Fox Trumpov savjetnik Stephen Miller​, poznat po oštrim imigracionim stavovima.

Miller je napao bivšeg republikanskog predslednika Georgea Busha zbog "nevjerovatne izdaje" Sjedinjenih Država prije gotovo dve decenije kada je u Ameriku ušlo četiri puta više ilegalnih imigranata nego danas. Miller je poručio da "nema snažne nacije bez bezbjedne granice".

Takođe je tvrdio da se Trumpovim potezom "brane naše granice", a da je ilegalna imigracija prijetnja zemlji.

Trumpov savjetnik naglasio je da je proglašenje vanrednog stanja u skladu sa zakonom iz 1976. godine, prema kojem američki predsjednici imaju pravo da donesu takvu odluku. Međutim ovo je jedino vanredno stanje, od 59 do sada proglašenih, gdje je odluka donijeta da bi se zaobišlo odbijanje Kongresa da finansira određeni prijedlog.

Trump je proglasio vanredno stanje u petak da bi zaobišao Kongres, koji je odbio predsjednikov zahtjev da izdvoji 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida i umjesto toga odobrio 1,37 milijardi za barijeru duž 90 od 3.200 kilometara granice. Trump planira da iz drugih izvora uzme više od 8 milijardi dolara za zid, mada su već podnijete tužbe da se blokira transfer novca.

Pogranične patrole blizu zida na granici SAD i Meksika
Pogranične patrole blizu zida na granici SAD i Meksika

Stephen Miller rekao je da će više od 320 kilometara zida biti izgrađeno do kraja septembra 2020. godine, nekoliko nedjelja prije predsjedničkih izbora.

Demokrate su oštro kritkovale Trumpovu odluku i najavile da će je osporiti pred sudom. Predsjedavajući Obavještajnog odbora Predstavničkog doma demokrata Adam Schiff​ rekao je za CNN da je vanredno stanje neustavno i da "ako Kongres popusti, neće biti mnogo kontrole izvršne vlasti".

Prve tužbe protiv proglašenja vanrednog stanja podnijela su tri stanovnika Teksasa i jedna organizacija za zaštitu životne sredine, navodeći da se tim potezom krši Ustav i njihova vlasnička prava. Kalifornija je takođe najavila da će vrlo brzo tužiti Trumpovu administraciju, a očekuje se da će joj se pridružiti i druge savezne države.

Tužbe bi mogle da uspore Trumpove napore da izgradi zid, ali će na kraju o svemu vjerovatno odlučivati Vrhovni sud, u kojem većinu imaju konzervativci.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG