Linkovi

Sedam članica EU traže otvaranje pristupnih pregovora sa BiH


Sedam država članica Evropske unije (EU) je pismeno zatražilo od Evropskog saveta da na predstojećem samitu EU odobri otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

Pismo su potpisali ministri nadležni za evropska pitanja iz Slovenije Slovačke, Italije, Grčke, Češke, Austrije i Hrvatske.

U pismu, u koje Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid se navodi da je BiH u proteklim mesecima sprovela značajnije reforme nego prethodnih godina, te da je rad na daljim reformama u toku.

"S obzirom na ovo, smatramo da je neophodno iskoristiti ovaj zamah i mogućnost i odlučiti da sledeće sedmice otvorimo pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom. To će Bosnu i Hercegovinu čvrsto učvrstiti na njenom putu ka EU i dovesti je korak bliže EU", navodi se u pismu koje je potpisalo sedam ministara za evropska pitanja iz država članica EU.

"Ako to ne učinimo", upozoravaju dalje", to bi oslabilo ulogu EU na Zapadnom Balkanu i poslalo negativnu poruku celom regionu, kojem smo dali obećanje da njegova budućnost leži u EU pre više od 20 godina".

Potpisnici ovog pisma su takođe istakli važnost redovne razmene između evropskih ministara i predstavnicima zemalja iz Zapadnog Balkana.

Lideri država i vlada EU će na samitu koji će biti održan 21. i 22. marta odlučivati o preporuci Evropske komisije da odobri otvaranje pristupnih pregovora između Sarajeva i Brisela.

BiH ima status kandidata za punopravno članstvo od decembra 2022. godine.

Mišljenje Evropske komisije (Avis) dobila je u maju 2019. i u njemu je definisano 14 prioriteta podeljenih u četiri područja- Demokracija i funkcioniranje institucija, Vladavina prava, Osnovna prava i Reforma javne uprave- koje BiH treba ispuniti kako bi počela pregovore o punopravnom članstvu.

U decembru 2023. godine, lideri EU su izrazili spremnost da otvore pristupne pregovore sa BiH i pozvali Komisiju da u martu objavi izveštaj o stepenu ispunjavanja ključnih kriterijuma.

XS
SM
MD
LG