Linkovi

Ambasada SAD: Budućnost BiH je u euroatlanskim institucijama


Ambasada SAD u Sarajevu
Ambasada SAD u Sarajevu

Odluku Evropske komisije da preporuči početak pregovora o pridruživanju Bosne i Hercegovine bloku pozdravila je Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini.

"Sjedinjene Američke Države pozdravljaju preporuku Evropske komisije Evropskom vijeću da otvori pregovore sa Bosnom i Hercegovinom. To šalje jasan signal ljudima u BiH da njihova budućnost leži u euroatlantskim institucijama.", stoji u objavi Ambasade Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini.

Evropska komisija odlučila je da preporuči početak procesa prodruživanja, o čemu će odlučiti Savjet Evrope.

Bosna i Hercegovina je među šest zemalja u regionu, uz Albaniju, Srbiju, Kosovo, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, koje su u različitim fazama procesa članstva u EU, nakon perioda ratova i kriza 1990-ih.

Proces proširenja EU na ove zemlje bio je blokiran godinama. Ali nakon ruske agresije u Ukrajini, zvaničnici bloka su skloniji pokušaju da im se dodvore suočeni s utjecajem Kremlja.

Očekuje se da će lideri EU o preporuci Evropske komisije razgovarati na sastanku koji je zakazan za iduću sedmicu u Briselu. Ne postoji garancija da će ga države članice podržati, jer lider bosanskih Srba Milorad Dodik, proruski političar, nastavlja da podriva predsjedništvo i druge političke funkcije u Bosni.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG