Linkovi

Schmidt za DW: Uvođenje cenzusa od tri posto nije primjenjivo


Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u razgovoru za Deutsche Welle (DW) kaže kako izbor delegata u Dom naroda FBiH nije primjenjiv i da će se morati tragati za drugim rješenjem.

„Ne mislim da je to u toj formi primjenjivo. Zbog toga se mora ići drugim putevima, kako bi s jedne strane imali proporcionalnost, a s druge strane da građani to mogu razumjeti i podržati”, rekao je Schmidt za DW.

Za bošnjačke i građanske stranke je posebno problematična bila najava uvođenja cenzusa od tri posto, smatrajući da to vodi ka diskriminaciji i da pogoduje HDZ-u.

Samo kantoni u kojima, prema popisu stanovništva iz 2013, živi više od tri posto jednog od konstitutivnih naroda, a na osnovu ukupnog broja tog naroda u Federaciji BiH, mogu izabrati delegate tog naroda u Dom naroda Federacije BiH.

Visoki predstavnik je obrazložio razloge uvođenja tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH kojima, kako je rekao prilikom donošenja odluke, namjerava osigurati slobodnu i fer kampanu.

„Odluku sam donio na temelju dvije tačke. Izborni zakon za opće i slobodne izbore u Bosni i Hercegovini tek treba unaprijediti kada je riječ o sprječavanju izbornih prijevara. Dakle kad je riječ o onome ko lažira brojanje glasova, ko širi govor mržnje, pokušava utjecati na druge, primjerice ugnjetavanjem, prijetnjama, tu sam povećao kazne u zakonu”, rekao je Schmidt, dodavši kako političari nisu uspjeli dogovoirit ove izmjene.

Schmidt je naveo kako je stranačim liderima dao i posljednju šansu kako bi postigli dogovor o suštinskim izmjenama Izbornog zakona.

„Izbori su za dva mjeseca. To je razuman vremenski period. Pritisak sada raste s moje strane. A onda ćemo vidjeti! Pritome, trebaju imati na umu da ja imam izvršne ovlasti. Nisam odustao od njih. Samo ih ovaj put nisam koristio”, rekao je.

Kaže kako ne želi stvoriti dojam „da se želi podijeliti BiH na različite etničke regije”, već je tu da to spriječi.

XS
SM
MD
LG