Linkovi

Helsinški komitet Kongresa SAD zabrinut izmjenama izbornih propisa u BiH


Capitol Hill
Capitol Hill

Predsjedavajući Helsinške komisije Kongresa SAD Ben Cardin i dopredsjedavajući Steve Cohen kažu da su duboko zabrinuti zbog nastojanja visokog predstavnika Christiana Schmidta da izmijeni Izborni zakon BiH dva mjeseca uoči Općih izbora.

„Ove promjene zapravo samo koriste vodećoj etnički zasnovanoj političkoj stranci među bh. Hrvatima i dodatno učvršćuju podjelu etničke pripadnosti u bh. politici u cjelini”, kažu saopštenju izdatom u srijedu. „Ne uspijevaju se pozabaviti širim pitanjima demokratije zasnovane na građanima koja se tako očito trebaju rješavati kako bi zemlja prevladala destabilizirajući ćorsokak i krenula naprijed. Problematično je i vrijeme njihovog uvođenja.”

Visoki predstavnik Schmidt nije suštinski izmijenio Izborni zakon kako su to prije njegove jučerašnje odluke objavili mediji da planira uraditi, što je dovelo do protesta pred OHR-om, već je to učinio kroz transparentni paket koji nastoji osigurati fer kampanju.

Govoreći za Federalnu televiziju, Schmidt je potvrdio da je razmatrao o izmjenama izbornih propisa o kojima su mediji izvještavali, dodavši kako će se sa bh. političarima sastati za nekoliko sedmica.

Za bošnjačke i građanske stranke je posebno problematična bila najava uvođenja cenzusa od tri posto smatrajući da to vodi ka diskriminaciji, dok takvo rješenje odgovara HDZ-u.

Samo kantoni u kojima, prema popisu stanovništva iz 2013, živi više od tri posto jednog od konstitutivnih naroda, a na osnovu ukupnog broja tog naroda u Federaciji BiH, mogu izabrati delegate tog naroda u Dom naroda Federacije BiH.

„Neka pripreme ideje, a mislim da ćemo u augustu ili septembru vidjeti. Nadam se da će neke stvari, poput blokade, biti riješene. A onda će i druge stvari biti riješene. Onda ćemo u odgovarajuće vrijeme donijeti odluku – orijentirat ću se šta je važno za građane”, rekao je visoki predstavnik za Federalnu televiziju.

Helsinška komisija Kongresa SAD, kako se kaže u saopštenju, „dugo je podržavala izborne reforme u BiH koje uklanjaju etničku pripadnost iz vlasti”.

„Vjerujemo da ova konkretna akcija, ako bude nametnuta sada, neće predstavljati istinski napredak koji je BiH potreban i može efektivno pogoršati stvari”, navodi se u saopštenju.

State Department je saopštio kako Vlada Sjedinjenih Država podržava bilo koju odluku koju donese visoki predstavnik.

XS
SM
MD
LG