Linkovi

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost: Rusko miješanje "nije priča vrijedna pažnje"


Savjetnik predsjednika Trumpa za nacionalnu bezbjednost Robert O'Brien (arhivski snimak)
Savjetnik predsjednika Trumpa za nacionalnu bezbjednost Robert O'Brien (arhivski snimak)

Američki savjetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brien izjavio je u nedjelju da "nije vidio nikakve dokaze" da Rusija pokušava da pomogne predsjedniku Donaldu Trumpu da ponovo bude izabran, ali je priznao da nije tražio obajveštajne izvještaje u kojima se navodi da se Moskva miješa u američke izbore 2020. 

Prema izvještajima koji su objavljeni u medijima prošle nedjelje, američki obavještajni zvaničnici obavijestili su Odbor za obavještajna pitanja u Predstavničkom domu, koji kontrolišu demokrate, da Rusija radi na tome da pomogne Trumpu da osvoji drugi mandat u Bijeloj kući nakon što se prethodno miješala da mu pomogne na izborima 2016.

Međutim, O'Brien je izjavio za program televizije ABC "This Week" da "sumnja u to".

"To prosto nema smisla, zašto bi željeli da on bude ponovo izabran?", rekao je on.

Dodao je da je Trump ojačao NATO savez vršeći pritisak na evropske zemlje da povećaju budžete za odbranu.

O'Brien je izjavio da izvještaji o informacijama dostavljenim kongresnom odboru "nisu priča vrijedna pažnje".

"Nisam vidio niti jedan dokaz da Rusija pokušava da pomogne predsjedniku Trumpu da ponovo pobijedi na izborima. Nisam vidio obavještajne podatke i nisam vidio tu analizu. Želim da dobijem analizu koju je dobio odbor i budem siguran da je čvrsta. Na osnovu onoga što sam čuo - samo ono što sam vidio u štampi - to nema smisla", rekao je on.

Predsednički kandidat Bernie Sanders sa latinoameričkim pristalicama u Santa Ani u Kaliforniji.
Predsednički kandidat Bernie Sanders sa latinoameričkim pristalicama u Santa Ani u Kaliforniji.

Predstavnici obavještajne zajednice su takođe informisali senatora iz Vermonta Bernija Sandersa, koji je trenutno vodeći kandidat u borbi za predsjedničku nominaciju Demokratske partije, da u svom miješanju Rusija i njemu pokušava da pomogne da osvoji demokratsku nominaciju, moguće zbog teorije da bi kao samoproklamovani demokratski socijalista Sanders bio najslabiji protivnik Trumpu.

"To nije iznenađenje, on je išao na medeni mjesec u Moskvu", rekao je O'Brien komentarišući rusko zanimanje za Sandersovu kandidaturu.

Predsjednik Trump i senator Sanders su različito reagovali na izvještaje o ruskom miješanju koje im, navodno, ide u prilog.

Pred odlazak u Indiju, Trump je kongresmena Adama Schiffa, demokratskog predsjednika Odbora za obavještajna pitanja okrivio da je on odao novinarima informacije o ruskom miješanju.

Na mitingu u Nevadi, predsjednik je rekao: "To su dezinformacije. To je jedino što znaju da rade, ništa drugo ne znaju - demokrate."

Ismijavajući svoju opoziciju, Trump je rekao da ako demokrate "krive Rusiju, Rusiju, Rusiju za pobjedu Bernija Sandersa u Nevadi", treba da traže novu istragu bivšeg specijalnog tužioca Roberta Muellera.

Poslije duge istrage izbora 2016. godine, Mueller je zaključio da Trumpov izborni štab nije bio u dosluhu sa Rusijom ali Tramp nije oslobođen optužbi da je vršio opstrukciju istrage.

Nekoliko istaknutih ličnosti iz Trumpovog kruga bliskih saradnika je uhapšeno i osuđeno na osnovu različitih optužnica koje su proistekle iz Muellerove istrage.

Na drugoj strani, Sanders je rekao: "Amerikancima, bilo da su republikanci, demokrate ili nezavisni birači, je muka od toga da vide da se Rusija i druge zemlje miješaju u naše izbore".

Takođe je izjavio za Washinton Post: "Iskreno, ne zanima me koga Putin želi da vidi kao predsednika. Moja poruka Putinu je jasna - ne mešajte se u američke izbore, a kao predsednik ja ću se postarati za to."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG