Linkovi

Muellerov izvještaj: Nisu pronađeni dokazi da su Trump, njegova kampanja ili saradnici sarađivali sa Rusijom


Donald Trump
Donald Trump

Specijalni tužilac Robert Mueller nije pronašao dokaze da su predsjednik Donald Trump, njegova kampanja ili saradnici sarađivali ili koordinisali sa Rusijom da bi se miješali u predsjedničke izbore 2016. godine, saopštio je u nedjelju američki sekretar za pravosuđe William Barr.

Barr je rekao da je utvrdio da Trump nije ometao sprovođenje pravde tokom istrage.

Pismo sekretara za pravosuđe Williama Barra upućeno članovima Kongresa, sa osnovnim zaključcima izvještaja specijalnog tužioca Roberta Muellera.
Pismo sekretara za pravosuđe Williama Barra upućeno članovima Kongresa, sa osnovnim zaključcima izvještaja specijalnog tužioca Roberta Muellera.

Mueller koji je gotovo dvije godine istraživao navode da se Rusija miješala u američke izbore da bi pomogla Trumpu da porazi demokratsku kanddiatkinju Hillary Clinton, nije pronašao dokaze da je Trumpova kampanja "bila u zavjeri ili u koordinaciji sa ruskom vladom", navodi se u kratkom pregledu rezultata Muellerove istrage.

Iako je Mueller ostavio otvorenom mogućnost da je Trump ometao sprovođenje pravde tokom istrage o Rusiji, sekretar za pravosuđe je zaključio da "nije bilo dovoljno dokaza da se utvrdi da je predsjednik počinio krivično djelo opstrukcije pravde", ističe se u zaključcima.

"Iako se u ovom izvještaju ne zaključuje da je predsjednik počinio krivično djelo, on se takođe ne oslobađa odgovornosti", naveo je Barr, pozivajući se na ono što je Mueller napisao u izvještaju o pitanju mogućeg ometanja sprovođenja pravde.

Mnogi Trumpovi protivnici optužili su predsjednika da je ometao istragu o Rusiji kada je 2017. godine otpustio direktora FBI-aja Jamesa Comeyja.

William Barr
William Barr

Mueller je rekao da će prepustiti sekretaru za pravosuđe da odluči da li je počinjeno krivično djelo.

Predsjednik Trump pozdravio je zaključke izvještaja.

"Nije bilo dosluha, nije bilo opstrukcije. Kompletno i potpuno oslobađanje od odgovornosti", napisao je Trump na Twitteru.

Predsjednik SAD je kasnije, po povratu u Washington sa Floride, ponovo kritikovao istragu.

"Sramno je što je naša zemlja morala kroz to da prođe. To je bio nelegalni obračun koji nije uspio. I nadam se da će neko razmotriti drugu stranu", rekao je Trump novinarima.

Sekretar za pravosuđe predao je Kongresu glavne zaključke i kratak pregled dugo očekivanog izvještaja specijalnog tužioca, koji je 22 mjeseca istraživao da li je Trumpova kampanja bila u dosluhu sa Rusima i da li je predsjednik ometao sprovođenje pravde pokušavajući da zaustavi istragu.

Barr i njegovi saradnici su u subotu satima razmatrali Muellerov izvještaj, koji im je predat u petak uveče.

Predsjedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, demokrata Jerrold Nadler, rekao je da će sekretar za pravosuđe biti pozvan da svjedoči u Kongresu u "svjetlu veoma zabrinjavajućih nedosljednosti i procesa donošenja odluka u Sekretarijatu za pravosuđe poslije izvještaja specijalnog tužioca koji nije oslobodio odgovornosti predsjednika".

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi i demokratski lider u Senatu Chuck Schumer saopštili su da bi Muellerov izvještaj trebalo objaviti u cjielosti.

"Činjenica da izvještaj specijalnog tužioca Muellera ne oslobađa predsjednika odgovornosti od ozbiljne optužbe ometanja sprovođenja pravde pokazuje da hitno treba objaviti puni izveštaj", saopštili su Pelosi i Schumer.

Robert Mueller
Robert Mueller

Mueller je tokom gotovo dvogodišnje istrage podigao optužnice protiv 34 osobe i tri kompanije, dok su izrečene zatvorske kazne pojedinim Trumpovim bivšim saradnicima, među kojima se njegov bivši šef izbornog štaba Paul Manafort i bivši advokat Michael Cohen.

Međutim, ni jedna od tih optužnica nije direktno povezana sa pitanjem saradnje Trumpovog izbornog štaba i Rusije. Mueller, bivši direktor FBI-aja, nije lično razgovarao sa Trumpom u okviru istrage. Umjesto toga, američki lider je poslao pisane odgovore na pitanja o kontaktima sa Moskvom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG