Linkovi

Mediji: Obavještajni zvaničnici tvrde da Rusija "gura" Trumpov reizbor


Arhiva - Predsjednik SAD Donald Trump u Ovalnom kabinetu u Vašingtonu, 12. februara 2020.
Arhiva - Predsjednik SAD Donald Trump u Ovalnom kabinetu u Vašingtonu, 12. februara 2020.

Obavještajni zvaničnici rekli su da se Rusija miješa u izbore 2020. pokušavajući da pomogne predsjedniku Donaldu Trumpu da bude ponovo izabran, objavio je New York Times u četvrtak.

List navodi da su obavještajni zvaničnici prenijeli zakonodavcima izvještaje o miješanju na brifingu Komiteta za obavještajne poslove Predstavničkog doma, održanog iza zatvorenih vrata 13. februara. Kaže se da je izvještaj razljutio Trumpa, koji je prigovorio da će demokrate koristiti te informacije protiv njega. On je narednog dana verbalno napao odlazećeg direktora nacionalnih službi bezbjednosti Džozefa Megvajera.

Times pripisuje izvještaj petorici neidentifikovanih ljudi koji su upoznati sa materijom. AP nije odmah mogao da potvdi te tvrdnje.

U Kremlju su optužbe nazvali "paranoidnim".

Američke obavještajne službe tvrdile su da se Rusija miješala u izbore u SAD 2016. preko kampanja na društvenim mrežama i kradući i šireći elektronsku poštu sa naloga demokrata. Kaže se da je Rusija pokušavala da potpomogne Trumpovu kampanju i unese haos u američki izborni proces. Specijalni tužilac Robert Maler zaključio je da je rusko miješanje bilo "brišuće i sistematsko", ali nije našao zavjeru između Rusije i Trumpove kampanje, koja bi bila krivično djelo. Trump je izrazio sumnjie spram tvrdnji o ruskom miješanju.

Na brifingu pred Predstavničkim domom, Trumpovi saradnici izazvali su izbornog šefa Demokratskog nacionalnog instituta Šelbija Pirsona, koji je iznio zaključke, rekavši da je Trump bio tvrd prema Rusiji, piše Times. Ali Trump je takođe govorio toplo o ruskom lideru Vladimiru Putinu i povukao trupe iz oblasti, poput Sirije, gde je Moskva u mogućnosti da popuni vakuum. On je prošle godine odložio vojnu pomoć Ukrajini, ruskom protivniku, što je potez koji je bio srž procesa opoziva.

Times piše da je Trump bio ljut što je birifing u Predstavničkom domu održan pod predsjedavanjem republikanaca Adama Šifa.

Trump je u četvrtak formalno postavio Ričarda Grenela, američkog ambasadora u Njemačkoj i njegovog vjernog pristalicu, i smijenio Megvajera sa mjesta vršioca dužnosti šefa nacionalnih službi bezbjednosti.

Megvajer je morao da odstupi sa dužnosti sukladno odredbama saveznog zakona koji uređuje postavljenja. Times je citirao dvojicu zvaničnika administracije koji su rekli da je tajming, nakon obavještajnog brifinga, bio slučajnost.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG