Linkovi

Bivši visoki zvaničnik Trumpove kampanje osuđen na zatvorsku kaznu


Bivši zvaničnik Trumpove kampanje, Rick Gates, stiže u federalni sud u Washingtonu, 17. decembar 2019.

Bivši visoki zvaničnik Trumpove kampanje Rcik Gates, jedan od ključnih svjedoka u istrazi specijalnog tužioca Roberta Muellera o miješanju Rusije u američke izbore, osuđen je u utorak na 45 dana u zatvoru i tri godine uslovno.

Gates, dugogodišnji zamjenik šefa Trampovog izbornog štaba 2016. godine Puola Manaforta, u februaru prošle godine izjasnio se da je kriv po optužbama za laganje Federalnom istražnom birou i kancelariji specijalnog tužioca i za zavjeru protiv Sjedinjenih Država.

"Želim da sudu prenesem da prihvatam potpunu odgovornost za svoje poteze koji su me doveli ovdje. Veoma žalim zbog grešaka koje sam napravio", rekao je Gates u federalnom sudu pre izricanja presude.

Gejts je svjedočio na suđenju Manafortu, koji je u martu ove godine osuđen na ukupno sedam i po godina zatvora po optužbama za zavjeru povezanu sa njegovim lobističkim radom u Ukrajini za prorusku političku stranku i za finansijski kriminal.

Takođe je svjedočio na suđenju republikanskom operativcu i dugogodišnjem prijatelju predsjednika Donalda Trumpa, Roger Stoneu koji je u novembru ove godine osuđen za laganje članova Kongresa o WikiLeaksu pokušaj da utiče na svjedoke, i opstrukciju istrage Odbora za obavještajne poslove u Predstavničkom domu.

Gates se sastao sa tužiocima više od 50 puta. Federalni sudijaAmy Berman Jackson izjavila je da, iako je uzela u ozbir njegovu ozbiljnu saradnju sa tužilaštvom, smatrala je da mora da izrekne i zatvorsku kaznu.

Rick Gates koji je bio na visokim pozicijama u predsjednikovom predizbornom štabu i inauguracionom komitetu, jedan je od nekoliko bivših Trumpovih saradnika i savjetnika protiv kojih je podignuta optužnica u Muellerovoj istrazi.

Uz zatvorsku kaznu, moraće da plati novčanu kaznu u iznosu od 20.000 dolara, završi obaveze oko društveno-korisnog rada, i nastavi saradnju u nekoliko istraga koje još traju.

XS
SM
MD
LG