Linkovi

Slučaj Khashoggi: Saudijski tužilac traži smrtnu kaznu za petoricu osumnjičenih


Indonezijski novinar drži plakat za natpisom Pravda za Jamala, Jakarta, 19. oktobar 2018.
Indonezijski novinar drži plakat za natpisom Pravda za Jamala, Jakarta, 19. oktobar 2018.

Glavni tužilac Saudijske Arabije Saudi Al-Mojeb preporučio je smrtnu kaznu za petoricu osumnjičenih optuženih da su naredili i izvršili ubiostvo saudijskog novinara Jamal Khashoggija.

Al-Mojeb je na rijetkoj konferenciji za novinare u Rijadu izjavio da su Khashoggijeve ubice pokrenule plan da ubiju novinara Washinghton Posta 29. septembra, tri dana prije nego što je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Tužilac tvrdi da je najviši zvaničnik umiješan u ubistvo bivši zamjenik direktora obavještajne službe Ahmad al-Assiri​, koji je otpušten jer je naredio da se Khashoggi na silu vrati u zemlju.

Al-Mojeb je takođe rekao da je trenutno 21 osoba u pritvoru, od kojih je protiv 11 podignuta optižnica i očekuju suđenje.

Turska je okrivala najviše zvaničnike Saudijske Arabije za brutalno ubistvo saudisjkog novinara, navodeći da je monarhija poslala tim ubica po njega.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG