Linkovi

Turski tužilac: Khashoggi zadavljen, tijelo raskomadano


Memorijal ubijenom novinaru Jamal Khashoggiju ispred saudijskog konzulata u Istanbulu
Memorijal ubijenom novinaru Jamal Khashoggiju ispred saudijskog konzulata u Istanbulu

Glavni tužilac u Istanbulu Ifran Fidan rekao je u sredu da je saudijski novinar Jamal Khashoggi udavljen čim je ušao u saudijski konzulat i da je njegovo tijelo "raskomadano".

Turska vrši pritisak na Saudijsku Arabiju da izruči 18 osoba uhapšenih zbog umiješanosti u Khashoggijevo ubistvo, koje je izazvalo oštru međunarodnu osudu i dodatno iskomplikovalo odnose Rijada, Ankare i Washingtona.

Turske vlasti takođe traže od saudijskih vlasti da daju preciznije odgovore o cijelom slučaju s obzirom na to da su više puta mijenjale zvanična objašnjenja o smrti uglednog novinara.

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan ​zatražio je od Rijada da otkrije nalogodavca ubistva Khashoggija, nakon što je Saudijska Arabija ustvrdila da je za to odgovoran "odmetnuti tim od 15 agenata".

Erdogan, kao i ostali turski zvaničnici, optužili su Saudijce i da ometaju istragu, odbijanjem da otkriju ključne dokaze, kao što je lokacija Khashoggijevog tijela.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman​, kojeg je Khashoggi često kritkovao u svojim kolumnama za dnevnik Washington Post, prethodno je pozdravio "jedinstvenu" saradnju dvije zemlje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG