Linkovi

Saudijski ministar: Ubistvo Kašogija greška, ne znamo gde je tijelo


A security guard stands outside Saudi Arabia's consulate in Istanbul, Oct. 20, 2018.
A security guard stands outside Saudi Arabia's consulate in Istanbul, Oct. 20, 2018.

Saudijski ministar spoljnih poslova Adel al-Džubeir rekao je da je saudijski novinar Džamal Kašogi ubijen u "neovlašćenoj operaciji", prenio je BBC.

Šef saudijske diplomatije je u intervjuu Foks njuzu, naveo da je smrt novinara bila "ogromna greška" i odbacio navode da je moćni saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman naredio ubistvo Kašogija.

Al-Džubeir je u izjavi incident nazvao ubistvom. On je naveo i da Saudijska Arabija ne zna gde se nalazi Kašogijevo tijelo.

"Odlučni smo da saznamo sve činjenice. I odlučni smo da kaznimo odgovorne za ubistvo. Pojedinci koji su to učinili prekoračili su svoja ovlašćenja. Očigledno je došlo do ogromne greške, a grešku je zakomplikovao pokušaj da se to sakrije", rekao je on.

Saudijska Arabija je bila pod pritiskom da objasni šta se desilo, budući da je najprije tvrdila da je Kašogi živ.

On je posljednji put viđen kada je ulazio u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra.

Turski zvaničnici vjeruju da je Kašogija, poznatog kritičara saudijske vlade, u zgradi ubio tim saudijskih agenata.

Jamal Khashoggi
Jamal Khashoggi

Rijad je u početku navodio da je novinar napustio konzulat, ali je u petak priznao da je Kašogi ubijen u tuči. Ta tvrdnja je naišla na skepsu.

"Čak ni vrh naše obavještajne službe nije znao za to", naveo je ministar.

Saudijska Arabija je saopštila da je uhapsila 18 ljudi, smijenila dva saradnika prestolonasljedika i formirala tijelo pod njegovim vođstvom koje treba da reformiše obavještajnu službu.

I kralj Salman i prestolonasljednik su jučer izjavili saučešće sinu ubijenog novinara.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG