Linkovi

Saudijski zvaničnik: Kašogi zadavljen, tijelo izneseno u tepihu


Pripadnici obezbjeđenja ispred saudijskog konzulata u Istanbulu
Pripadnici obezbjeđenja ispred saudijskog konzulata u Istanbulu

Saudijski zvaničnici iznijeli su nove tvrdnje o smrti novinara Džamala Kašogija koje se, u ključnim aspektima, razlikuju od prethodnog objašnjenja koje su mnogi u međunarodnoj zajednici odbacili kao sumnjivo.

Najnovija verzija događaja, koju je iznio neimenovani visoki zvaničnik saudijske vlade, obuhvata detalje o tome kako je tim od 15 Saudijaca prijetio da će da drogira i otme novinara u saudijskom konzulatu u Istanbulu, da bi ga zatim zadavio kada je Kašogi počeo da se opire. Član tima se poslije obukao u Kašogijevu odjeću da bi izgledalo kao da je kolumnista Washington posta napustio konzulat.

Saudijski novinar Džama Kašogi na konferenciji u Londonu, 29. septembar 2018.
Saudijski novinar Džama Kašogi na konferenciji u Londonu, 29. septembar 2018.

Nakon što je dvije nedelje odbacivala optužbe da je umiješana u nestanak Kašogija, Saudijska Arabija je u subotu ujutro saopštila da je novinar ubijen u tuči u konzulatu. Sat kasnije je ustvrdila da je zadavljen, što je ponovio i visoki zvaničnik vlade.

Turski zvaničnici vjeruju da je Kašogijevo tijelo raskomadano, dok saudijski zvaničnik navodi da je umotano u tepih i dato "lokalnom saradniku" da ga ukloni. Dodao je i da nema dokaza da je novinar mučen i da mu je odsečena glava.

Saudijski zvaničnik predstavio je, kako je naveo, obaveštajna dokumenta o planovima da se disidenti, među kojima i Kašogi, vrate u Saudijsku Arabiju.

Pokazao je i svjedočenje umiješanih u zataškivanje Kašogijevog slučaja i početne rezultate interne istrage. Međutim, nije ponudio dokaze koji bi potkrijepili rezultate istrage.

Turska policija ispred rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu
Turska policija ispred rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu

Više verzija priče o Kašogijevom ubistvu

Rijad je više puta mijenjao izjave o Kašogijevom ubistvu. Prvo je odbacio izvještaje da je Kašogi nestao u konzulatu kao lažne i neosnovane i ustvrdio da je novinar brzo napustio zgradu.

Na pitanje agencije Reuters zašto se vladina verzija događaja stalno mijenjala, zvaničnik je naglasio da su početne tvrdnje iznesene na osnovu "lažnih informacija koje su u to vreme prenijete".

“Kada je postalo jasno da su početni izveštaji o misiji lažni, pokrenuta je unutrašnja istraga koja je i dalje u toku", rekao je neimenovani vladin zvaničnik.

Turske vlasti, prema pojedinim izvorima, navodno posjeduju audio snimak Kašogijevog ubistva u konzulatu, ali ga još nisu objavile.

Predsjednik Donald Trump rekao je u subotu da nije zadovoljan saudijskim objašnjenjem o Kašogijevoj smrti, koje su Njemačka i Francuska nazvale nepotpunim.

Američki senator Bob Corker, predsjedavajući senatskog Spoljnopolitičkog odbora, otišao je korak dalje i optužio saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana da je naručio Kašogijevo ubistvo. Sekretar za finansije Stiv Mnuchin rekao je da saudijsko objašnjenje "nije dovoljno, ali da je prerano govoriti o sankcijama protiv Rijada".

Saudijci na aerodromu u Istanbulu
Saudijci na aerodromu u Istanbulu

Najnovija verzija događaja

Prema novoj verziji, saudijska vlada željela je da ubijedi Kašogija, koji se prije godinu dana preselio u Washington, da se vrati u Saudijsku Arabiju u okviru kampanje da se spriječi da neprijatelji zemlje regrutuju saudijske disidente.

U tu svrhu, kako je naveo saudijski zvaničnik, zamjenik obavještajne službe Ahmed al-Asiri poslao je tim od 15 pripadnika obavještajnih i bezbjednosnih snaga u Istanbul, da se sastanu sa Kašogijem u konzulatu i da pokušaju da ga ubijede da se vrati u Saudijsku Arabiju.

“Postoji naredba da se o povratku disidenata pregovara mirnim putem, koja im daje ovlašćenje da djeluju bez kontakta sa liderima. Asiri je formirao tim i tražio je da u njemu bude zaposleni koji je radio sa kraljevskim savetnikom Saudom al- Katanijem i koji je poznavao Džamala iz vremena kada su zajedno radili u ambasadi u Londonu", naveo je zvaničnik saudijske vlade.

Pripadnici saudijskog tima ispred konzulata u Istanbulu
Pripadnici saudijskog tima ispred konzulata u Istanbulu

Prema planu, tim je trebalo da drži Kašogija u skloništu izvan Istanbula "određeno vrijeme", i da ga pusti ako na kraju bude odbio da se vrati u Saudijsku Arabiju.

"Međutim, tim je prekoračio ovlašćenja i brzo pribjegao nasilju", rekao je zvaničnik i dodao da je operativac Maher Mutreb u kancelariji konzula razgovarao sa Kašogijem o povratku u Saudijsku Arabiju, što je ovaj odbio navodeći da ga neko čeka napolju i da će ta osoba kontaktirati turske vlasti ako ne izađe iz konzulata za sat.

Kašogija je ispred konzulata čekala njegova vjerenica.

Kašogi je zatim, navodno, rekao Mutrebu da krši diplomatske norme i upitao ga: "Šta planirate da uradite? Da me otmete?

Mutreb je odgovorio: "Da, planiramo da te drogiramo i otmemo". To je, kako je ispričao neimenovani zvaničnik, bio pokušaj zastrašivanja kojim je prekršen cilj misije.

Kada je Kašogi počeo da viče, tim se uspaničio, pokušao da ga savlada, i stavio mu ruku oko vrata i usta. "Pokušali su da ga spriječe da viče, ali je umro. Namjera nije bila da ga ubiju", ustvrdio je saudijski zvaničnik.

Na pitanje da li je tim zadavio Kašogija, zvaničnik je odgovorio: "Ako nekog Džamalovih godina stavite u tu poziciju, vjerovatno će umrijeti".

Ubistvo Kašogija, oštrog kritičara saudijskih vlasti, preraslo je u ogromnu krizu za Saudijsku Arabiju, što je natjeralo i kralja Salmana da se uključi u cio slučaj.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG