Linkovi

Sastav i efikasnost Modernine vakcine protiv COVID-19


Moderna logo is reflected in a drop on a syringe needle
Moderna logo is reflected in a drop on a syringe needle

Vakcina protiv COVID-19 američke kompanije Moderna je, poput Pfizer-BioNTech vakcine, zasnovana na informacionoj RNK (iRNK, eng. mRNA), ali postoje male razlike u tehnologiji i sastavu ovih vakcina, dok im je efikasnost otprilike ista.

Efikasnost

Prema podacima iz studija kliničkih ispitivanja ove vakcine, u kojima je učestvovalo oko 30 000 dobrovoljaca, Modernina vakcina ima efikasnost 94.5-95%, 7 sedmica nakon primanja druge doze.

Američka Agencija za hranu i lijekove - FDA je objavila informacije i uputstvo o ovoj vakcini te 18. decembra 2020. autorizovala upotrebu ovog medicinskog preparata.

Ova vakcina, mRNA-1273, davati će se u dvije doze od po 0.5ml, u razmaku od mjesec dana (28 dana), osobama starijim od 18 godina. FDA naglašava kako se vakcina ne treba davati osobama s historijom teških alergijskih reakcija kakve su anafilaktičke reakcije na bilo koju od komponenti Modernine vakcine.

Najveća prednost Modernine na Pfizerovom vakcinom je to što se može skladištiti i distribuirati na nešto višim temperaturama, od -15 do -20o C, dok se Pfizerova mora držati na arktičkih -70oC. Ovo bi Moderninu vakcinu učinilo daleko povoljnijom i šire rasprostranjenom, jer neće biti potrebni posebni uslovi distribucije.

Sastav

Aktivni sastojak ove vakcine je dio genetičke upute virusa SARS-CoV-2 za spike protein: informaciona RNK koja kodira ovaj protein. Dolaskom u naše ćelije, ovo genetičko uputstvo se oslobađa i ribosomi ćelija prema njemu sintetiziraju antigen – S protein, koji izaziva imunološku reakciju organizma.

Ova RNK se ne može ugraditi u našu DNK, niti ova vakcina može izazvati bolest COVID-19 jer ne sadrži uzročnika.

Sama RNK se, kao i u Pfizerovoj vakcini, nalazi u lipidnim nanočesticama (Lipid nanoparticles – LNP), ali je sastav lipida (molekula masti) ponešto drugačiji u Moderninoj vakcini, što je i rezultiralo boljom stabilnošću vakcine na višim temperaturama.

Lipidne komponente „mjehura“ nanočestica su SM-102, koji je jonizirajući lipid (čuva RNK, ali i pomaže njeno otpuštanje kada nanočestice uđu u ćelije), zatim 1,2-dimiristoil-rac-glicero3-metoksipolietilen glikol-2000 (PEG2000-DMG), holesterol i 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfoholin. PEG je tu da spriječi nespecifično vezivanje lipidnih nanočestica za proteine, a holesterol i fosfoholin su prirodne molekule kojih ima u sastavu svih ćelija i građe membrane ćelija i imaju još neke uloge u organizmu. Holesterol omogućuje fluidnost ćelijske membrane, a ovdje daje na stabilnosti lipidnog „mjehura“.

Ostali sastojci Modernine vakcine su trometamin (tris), trometamin hidrohlorid, acetatna kiselina (octena ili sirćetna kiselina), natrijum acetat, jedinjenja koja služe održavanju potrebne pH vrijednosti otopine vakcine te sukroza (saharoza, nama poznata kako konzumni ili kristal šećer) koja služi kao stabilizator.

Ova vakcina ne sadrži konzervanse, jedinjenja žive, proteine jaja, jedinjenja aluminijuma, virus, antibiotike ili ćelije.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG