Linkovi

Sjedinjene Države pozitivno ocijenile drugu COVID-19 vakcinu


FILE - A nurse gives a volunteer an injection during a study of a COVID-19 vaccine developed by the National Institutes of Health and Moderna Inc., July 27, 2020, in Binghamton, N.Y.
FILE - A nurse gives a volunteer an injection during a study of a COVID-19 vaccine developed by the National Institutes of Health and Moderna Inc., July 27, 2020, in Binghamton, N.Y.

Dok su američke bolnice utorak pojačale vakcinaciju protiv COVID-19 prvom vakcinom odobrenom za hitnu upotrebu, federalni regulatorni organi izdali su pozitivnu ocjenu za drugu vakcinu potrebnu za borbu protiv pogoršanja krize u zemlji. 

Prema saopštenju Uprave za hranu i lijekove (FDA), preliminarna analiza vakcine koje su razvili Moderna i Nacionalni zavodi za zdravlje potvrdila je njenu sigurnost i učinkovitost.

Na osnovu ove analize vakcina Moderna je na korak do potrebne upotrebne dozvole, dok američke bolnice povećavaju vakcinaciju injekcijom koju su razvili Pfizer i BioNTech, a koju je FDA odobrila za hitnu upotrebu prošle sedmice.

Odbor sačinjen od vanjskih stručnih savjetnika ponudiće svoje preporuke za vakcinu Moderna u četvrtak, a konačna odluka FDA-a očekuje se ubrzo nakon toga.

U dokumentima koji su objavljeni u utorak, a koji su pripremljeni za stručni sastanak u četvrtak, članovi osoblja FDA-a nisu izrazili značajnije nove zabrinutosti zbog vakcine Moderna.

Sjedinjene Države počele su primjenjivati vakcinu Pfizer u ponedjeljak, a zdravstveni radnici među prvima su dobili injekcije.

Sandra Lindsay, medicinska sestra angažovana na intezivnoj njezi, prva je dobila injekciju u državi New York, što je najavio odlazeći predsjednik Donald Trump, koji je mjesecima tražio brzi razvoj vakcine, iako je ranije umanjivao ozbiljnost zdravstvene krize.

"Prva vakcina je primjenjena. Čestitamo Sjedinjenim Državama! Čestitamo svijetu!", rekao je Trump na Twitteru.

Super rashlađene pošiljke vakcine isporučene su u nedjelju iz proizvodnog pogona kompanije Pfizer u Kalamazoo-u u državi Michigan za brzu distribuciju u regionalna središta širom Sjedinjenih Država. Pfizer je vakcinu razvio zajedno s njemačkim partnerom BioNTech.

Dr.Raymond Pla, anesteziolog Univerzitetske bolnice George Washington, bio je vidno emotivan tokom razgovora sa novinarima u Washingtonu, nakon što su on i četvoro njegovih kolega primili vakcinu.

"Uzbuđenje, prema mom ličnom stajalištu, ne odaje prikladnu količinu poštovanja i priznanja požrtvovanju mojih kolega u zdravstvu, među kojima su mnogi oboljeli, a mnogi i preminuli", rekao je Pla.

Vojni general Gustave Perna, glavni oficir Operacije Warp Speed, programa za razvoj vakcina Trumpove administracije, rekao je da je distribucija vakcina prošla nevjerojatno dobro.

Koronavirus koji uzrokuje bolest COVID-19 ubio je više od 300.000 Amerikanaca i zarazio više od 16,5 miliona, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji, podaci su Univerziteta Johns Hopkins.

Zdravstveni radnici i štićenici domova za stare prvi su primili prvu turu od 2,9 miliona doza u trenutku kada u Sjedinjene Države bilježe desetine hiljada slučajeva dnevno.

Predstavnik Uprave za hranu i lijekove, Steven Hahn procijenio je da bi do kraja decembra 20 miliona Amerikanaca moglo da dobije prvu, od dvije potrebne doze vakcine.

Moncef Slaoui, glavni savjetnik za razvoj vladine vakcine, rekao je za "Fox News Sunday" da bi 100 miliona Amerikanaca moglo biti vakcinisano do kraja marta.

Međutim, u emisiji ABC News-a "This Week", Hahn je "značajanim problemem" ocijenio to što je četvrtina do polovine Amerikanaca, prema anketama, oprezna prema vakcini koju su proizveli Pfizer i BioNTech, uprkos odobrenju američkih zdravstvenih regulatora. Neki su se zarekli da neće biti vakcinisani.

Hahn je rekao da vlada mora "biti transparentna u pogledu sigurnosti" vakcine Pfizer, kao i u pogledu vakcine Moderna koju regulatorni organi procjenjuju ove sedmice. Klinički testovi pokazali su da su obe vakcine bile 95% učinkovite.

Slaoui je rekao da Sjedinjenim Državama treba oko 75% ili 80% imuniziranog stanovništva da bi stekli "kolektivni imunitet", što bi zaustavilo prenos smrtonosnog virusa. Slaoui je rekao da se nada da bi se ta tačka mogla postići između maja i juna.

"Međutim, presudno je da većina Amerikanaca odluči prihvatiti vakcinu", rekao je Slaoui. "Jako smo zabrinuti zbog neodlučnosti koju vidimo."

Dr. Pla, Afroamerikanac, rekao je da osjeća ličnu odgovornost za uzimanje vakcine, s obzirom na visoki stepen opiranja unutar crnačke zajednice zbog decenija rasističkih praksi koje su i dovele do nedostatka osnovne, pristojne njege, te podvrgavanja neetičkim medicinskim istraživanjima. Rekao je da bi "izlazak u zajednicu i glasniji razgovor" bio presudan za ublažavanje strahova među Afroamerikancima i izgradnju povjerenja unutar te zajednice.

XS
SM
MD
LG