Linkovi

Savjetodavni odbor FDA odobrio hitnu upotrebu Modernine vakcine u SAD


Vials with a sticker reading, "COVID-19 / Coronavirus vaccine / Injection only"
Vials with a sticker reading, "COVID-19 / Coronavirus vaccine / Injection only"

Savjetodavni odbor pri američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) podržao je hitnu upotrebu vakcine protiv korona virusa kompanije Moderna, prenosi Reuters.

Tako je osigurana druga mogućnost zaštite od COVID-19, nakon što je ovaj Odbor prošle sedmice, 11. decembra, podržao hitnu upotrebu Pfizerove i BioNTechove vakcine.

Odobrenje Savjetodavnog odbora pretposljednji je korak prije zvaničnog odobrenja vakcine. Formalno odobrenje FDA očekuje se u petak, piše New York Times. Moderna bi tada počela isporuku miliona doza, namijenjenih zdravstvenim radnicima i stanovnicima domova za starije.

U studiji na 30 hiljada osoba Modernina vakcina pokazala se efikasnom u 94 posto slučajeva, pružajući snažnu zaštitu.

Druga vakcina je ovoj zemlji prijeko potrebna jer brojevi zaraženih, hospitalizovanih i umrlih rastu. Sjedinjene Države vode u svijetu po ukupnom broju zaraženih, s više od 1,6 miliona potvrđenih slučajeva i skoro 309.000 prijavljenih smrtnih slučajeva, navodi AP.

Nakon odobrenja FDA, američki zvaničnici planiraju isporučiti početnu pošiljku od skoro 6 miliona doza Modernine vakcine. Vakcinu treba čuvati na regularnim niskim temperaturama zamrzivača, ali ne na ultra hladnoj temperaturi potrebnoj za čuvanje vakcina Pfizer-BioNTech-a.

Bit će potrebno stotine miliona dodatnih vakcina da bi se vakcinisala opšta populacija, što se očekuje tek na proljeće ili ljeto. Američka vlada je preko Operacije "Warp Speed" naručila 200 miliona doza Modernine vakcine i 100 miliona doza vakcine Pfizer-BioNTech. Zvaničnici pregovaraju o kupovini dodatnih doza.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG