Linkovi

Biden primio vakcinu protiv COVID19


Izabrani američki predsjednik Biden prima vakcinu protiv COVID19 (Foto: REUTERS/Leah Millis
Izabrani američki predsjednik Biden prima vakcinu protiv COVID19 (Foto: REUTERS/Leah Millis

Joseph Biden, izabrani američki predsjednik, primio je vakcinu protiv koronairusa kompanije "Pfizer" u bolnici u američkoj državi Delaver.

Apelujem na građane da se vakcinišu kada to bude dostupno. Nemaju zbog čega da brinu”, rekao je Biden nakon vakcinacije.

Izabrani američki predsjednik rekao je i da admnistracija aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa zaslužuje priznanje zbog vakcine protiv koronavirusa.

U SAD-u su je do sada odobrena upotreba vakcine protiv COVID 19 – čiji su proizvođači farmaceutske kompanije “Pfizer/BionTech“ i „Moderna“.

Sjedinjene Države najpogođenija su svjetska država pandemijom coronavirusa.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins broj oboljelih od COVID19 bliži se brojci od 18.000.000. Od posljedica te bolesti preminulo je 318.602 građana.

Američki Kongres trebalo bi u ponedjeljak da glasa o novčanom paketu pomoći pogođenih pandemijom koronavirusa u vrijednosti od 900 milijardi dolara namijenjenih pojedinicima i privrednicima.

Uključuje jednokratnu isplatu sume od 600 dolara građanima, kao i isplatu nezaposlenima u iznosu od 300 dolara nedeljno.

Kongres nastoji da novčani paket pomoći bude uključen u zakonsko rješenje o finansiranju programa američke Vlade u iznosu od 1,4 hiljade milijardi koji će važiti do septembra 2021.

XS
SM
MD
LG