Linkovi

Prve vakcine protiv koronavirusa su tu, ali će veći dio svijeta morati da čeka


Zdravstveni radnici od vrata do vrata prikupljaju podatke za anketu u predgrađu Ahmedabada u Indiji, 14. decembra 2020.
Zdravstveni radnici od vrata do vrata prikupljaju podatke za anketu u predgrađu Ahmedabada u Indiji, 14. decembra 2020.

Dok je vakcinacija protiv COVID-19 počela u Sjedinjenim Državama i Britaniji, skoro četvrtina svjetskog stanovništva vjerovatno neće imati pristup vakcini bar do 2022. godine, prema novoj studiji.

Čak i u najboljem slučaju, svijet nema kapacitet da proizvede dovoljno vakcina da bi "pokrio" kompletnu globalnu populaciju.

Bogatije zemlje su sklopile ugovore da kupe veći dio doza vakcina i prije nego što su testiranja bila završena, a vakcine dobile dozvolu regulatornih tijela.

Za to vrijeme, partnerstvo formirano da bi se obezbjedile vakcine za siromašnije zemlje do sada je rezervisalo samo dijelić obećanih doza.

"Mnoge vlade u najsiromašnijim dijelovima sveta su veoma, veoma zabrinute da će doći do značajnog kašnjenja, od trenutka kada vakcinacija počne u bogatim zemljama... do momenta kada se vakcine pojave u zemljama u razvoju", ističe Kate Elder, savjetnica za politiku vakcinacije u neprofitnoj organizaciji Ljekari bez granica, koja nije učestvovala u studijama.

Prve vakcine

Prošle nedjelje, farmaceutski i biotehnološki partneri Pfizer i BioNTech počeli su dostavu vakcina protiv COVID-19 u Britaniji. Prvi pacijenti u SAD i Kanadi su primili vakcine u ponedjeljak.

Volonteri čekaju na pregled u klinici za testiranje vakcine kompanije Astra Zeneca na periferiji Johanesburga u Južnoj Africi, 30. novembra 2020.
Volonteri čekaju na pregled u klinici za testiranje vakcine kompanije Astra Zeneca na periferiji Johanesburga u Južnoj Africi, 30. novembra 2020.

Druga vakcina, koju je razvila biotehnološka kompanija Moderna, trebalo bi da dobije dozvolu Uprave za hranu i lijekove ove nedjelje.

Svjetska zdravstvena organizacija razmatra te vakcine, kao i treću, na kojoj rade farmaceutska kompanija AstraZeneca i Oxfordski univerzitet. Dok su te i druge vakcine i dalje u fazi kliničkog testiranja, zemlje su izdvojile milijarde dolara da obezbjede stotine miliona doza za svoje građane.

Prema novoj studiji, 13 proizvođača je unaprijed potpisalo ugovore o isporuci skoro 7,5 miliona doza. Nešto više od polovine tih narudžbina je iz zemalja sa visokim primanjima, iako one čine manje od 14% svjetskog stanovništva.

Kanada je obezjbedila doovljno vakcina da obavi imunizaciju kompletnog stanovništva skoro pet puta, dok su SAD rezervisale nešto više od jedne doze vakcine po glavi stanovnika. Brazil i Indonezija nisu naručili dovoljno da bi potpuno vakcinisali čak ni polovinu svog stanovništva.

Neizvjesnost

Prema studiji, vodeći proizvođači vakcina kažu da će, zajednički, imati kapacitet da proizvedu dovoljno vakcina za imunizaciju 6 milijardi ljudi do kraja 2021.

To znači da u najboljem slučaju, u kojem bi svaki kandidat za vakcinu bio uspješan i ne bi bilo problema u finansiranju i proizvodnji, zalihe i dalje bile nedovoljne - nedostajalo bi 1,6 milijardi doza.

Dok će veći dio svjetskih proizvodnih kapaciteta biti vezan za unaprijed sklopljene ugovore i porudžbine, do 40% i dalje bi moglo da bude dostupno za zemlje sa nižim i srednjim primanjima, koje nisu rezervisale svoje doze, navodi se u studiji.

Međutim, neke od zemalja koje su unaprijed naručile vakcine imaju opciju da kupe dodatne zalihe. Pošto detalji ugovora nisu javni, još nije jasno da li će te zemlje dobiti prioritet.

"Pitanje šta zaista sadrže dogovori između proizvođača vakcina i zemalja je faktor neizvjesnosti zbog kojeg se mnoge druge zemlje pitaju da li će biti na početku reda ili na začelju", kaže koautor studije Anthony So, direktor Inicijatie za pružanje pristupa inovacijama i dizajnu (IDEA) Univerziteta Johns Hopkins.

Dok zemljama sa nižim i srednjim primanjima prijeti opasnost da budu izostavljene, Svjetska zdravstvena organizacija je uspostavlla sistem, nazan COVAX, kako bi se obezbjedio ravnomjerniji pristup vakcinama za COVID-19.

Zemlje su uložile novac u COVAX da bi podržale razvoj nekoliko vakcina istoremeno. Pošto neke od vakcina vjerovatno neće biti uspješne, podržavanje nekoliko njih povećava šanse da će neka zemlja moći da dobije isporuke bar jedne uspešne vakcine.

ARHIVA - Bolničarka daje vakcinu volonterki za vrijeme ispitivanja vakcine koju razvijaju Nacionalni instituti za zdravlje i Moderna, 27. jula 2020.
ARHIVA - Bolničarka daje vakcinu volonterki za vrijeme ispitivanja vakcine koju razvijaju Nacionalni instituti za zdravlje i Moderna, 27. jula 2020.

Članice COVAX-a dobijaju pristup dovoljnoj količini vakcina za 20% svog stanovništva. Cilj organizacije je da dostavi 2 milijarde doza do kraja 2021.

Najmanje 184 zemalja se pridružilo COVAX-u, uključujući 92 siromašne zemlje čije se vakcine finansiraju donacijama.

Pfizer i Moderna nisu dio COVAX-a. Neke zemlje sa srednjim primanjima potpisuju bilateralne sporazume van COVAX-a ali se "sve to obavlja putem tajnih, netransparentnih ugovora, kaže Elder iz Ljekara bez granica.

A kada je riječ o pitanju kada će te vakcine doći do ostatka svijeta, dodaje da je "za mnoge od nas to zagonetka."

Od 13 proizođača koji su naručili unaprijed isporuke, COVAX ima dogovore sa tri. To uključuje 300 mililona doza od Astra Zenece i 200 miliona Novavaxsa, čije su vakcine u poodmakloj fazi kliničkih proba.

COVAX je takođe obećao da će kupiti 200 miliona doza vakcine na kojoj rade farmaceutske kompanije Sanofi i GSK. Ta vakcina je pretrpjela neuspjeh u petak, kada su rani podaci pokazali da nije dovoljno efikasna kod starijih ljudi. Sanofi i GSK su saopštili da nastavljaju svoje studije sa novom formulom vakcine.

XS
SM
MD
LG