Linkovi

EU u BiH duboko zabrinuta situacijom u Banja Luci. Pozivaju na smirenost


Lars - Gunar Wigemark
Lars - Gunar Wigemark

“Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini su duboko zabrinuti povodom situacije u Banja Luci od jutros.", navedeno je u poruci upućenoj medijima.

"Zatražili smo od Ministarstva za unutrašnje poslove hitno objašnjenje trenutnih hapšenja različitih osoba povezanih sa pokretom “Pravda za Davida”, uključujući i Davora Dragičevića kao i opozicione političare. Budno pratimo razvoj situacije u Banja Luci i apeliramo na sve da ostanu mirni i suzdrže se od nasilja. "

Ambasador Wigemark i amabasadori zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini nedavno su se sreli sa Davorom Dragičevićem i Murizom Memićem. Pozdravljamo njihove neumorne napore da mirnim putem traže pravdu povodom smrti svojih sinova. Zapanjujuće je da su dva oca u potrazi za pravdom zbog svojih mrtvih sinova uspjeli izazvati više negodovanja zbog nedostatka vladavine prava i nekažnjavanja u BiH nego bilo koja politička stranka.

Današnji razvoj događaja u Banja Luci šalje negativnu i alarmirajuću poruku o stanju vladavine prava u BiH. Idalje ćemo budno nastaviti pratiti razvoj događaja i pozivamo sve na smirenost i suzdržavanje od nasilja “, stoji u saopćenju EU u BiH.

XS
SM
MD
LG