Linkovi

Sarajevo: Sastanak lidera Zapadnog Balkana u okviru EBRD foruma


Bosnia and Herzegovina -- Prime ministers of Western Balkans addressing at the EBRD 2019 Annual Meeting and Business Forum, in Sarajevo, May 8, 2019.
Bosnia and Herzegovina -- Prime ministers of Western Balkans addressing at the EBRD 2019 Annual Meeting and Business Forum, in Sarajevo, May 8, 2019.

Pod motom "Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta" počeo je sastanak lidera Zapadnog Balkana u okviru drugog dana biznis foruma EBRD-a koji se održava u Sarajevu.

Susretu lidera Zapadnog Balkana prisustvuju predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, premijerka Srbije Ana Brnabić i predsedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kao i predsjedink EBRD-a Suma Chakrabarti.

Sastanak je posvećen ekonomiji i potencijalima za razvoj i saradnju, a tokom dana biće prezentirani i zajednički regionalni projekti investitorima, a cilj je poslati poruku investitorima širom svijeta da je ovaj region stabilan i pogodan za investiranje.

U okviru foruma biće održana i prezentacija ministara na temu investicionih potencijala svake od ovih zemalja. Kroz pitanja i odgovore, biće omogućena i neformalna diskusija, koja će investitorima osigurati kompletnije razumijevanje cjelokupne regije Zapadnog Balkana.

Nakon sastanka planirana je i panel diskusija o brojnim temama ekonomske i političke prirode, ključnim za cijelu regiju.

Predsjednik Kosova Hašim Tači u posljednji tren otkazao je dolazak na Godišnji sastanak EBRD-a i biznis forum, uz obrazloženje da BiH nije priznala Kosovo i da još uvijek za građane s Kosova trebaju vize za ulazak u BiH, objavljeno je na njegovoj službenoj stranici.

Učešće na sastanku u Sarajevu je otkazao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u čije ime dolazi premijerka Brnabić. Brnabić će se sastati i sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metjuom Palmerom.

Godišnji sastanak guvernera EBRD je najznačajniji i najveći ekonomski događaj u regionu, koji okuplja oko 3.000 učesnika i 82 delegacije. Tokom ovog trodnevnog samita, koji je počeo u utorak, a završava se u četvrtak, biće upriličeno 40 pratećih događaja na šest lokacija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG