Linkovi

U Sarajevu godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD


Bosnia and Herzegovina -- Bosnian foreign and transportation minister Mirko Sarovic attending the EBRD 2019 Annual Meeting and Business Forum, in Sarajevo, May 7, 2019.
Bosnia and Herzegovina -- Bosnian foreign and transportation minister Mirko Sarovic attending the EBRD 2019 Annual Meeting and Business Forum, in Sarajevo, May 7, 2019.

U Sarajevu je počeo godišnji sastanak Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Preko tri hiljade do sada registrovanih učesnika čine ga jednim od najmasovnijih samita EBRD-a.

Za Bosnu i Hercegovinu ključno je na ovom globalnom forumu predstaviti zemlju u svjetlu toga da je ona poželjna za biznis i ulaganja, što je kako smatra ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, možda i važnije od samih potpisivanja ugovora na ovom samitu.

„Ovo je šansa da imamo priliv stranih investicija svake godine preko milijardu, poželjno bi bilo milijardu i po eura. To bi nam omogućilo rast od pet posto, što nam garantuje sustizanje onih koji su nas tokom godina pretekli. Rast od dva, tri posto je nedovoljan, iako je solidan, ali nama treba nešto više od prosjeka“, ocijenio je Šarović.

Sastanak je prilika i za zemlje regije da predstave potencijalnim investitorima i kreditorima svoje projekte. BiH će potpisati ugovor vrijedan 200 miliona eura sa EBRD-om za infrastrukturne projekte.

„Biće dvije dionice na Koridoru Vc, jedna u RS i jedna u FBiH i to dio oko Doboja. Sve pripreme su završene i moći ćemo ući u taj posao, kako bi za koju godinu, cijelu trasu koridora od sjevera do juga završili. Ali, nije samo infrastruktura u fokusu. Sve veći je fokus na malim i srednjim preduzećima, odnosno na privatnom preduzetništvu i oni već u agendi EBRD-a učestvuju s jednom trećinom investicija“, kaže Šarović, te napominje kako je jedna od današnjih sesija namijenjena upravo ovoj temi.

Osim toga očekuje se i realizacija određenih projekata ulaganja u javnu infrastrukturu velikih gradova, što je jedna od oblasti u koju ulaže ova banka.

Za danas je najavljena i sesija sa baronicom Catherine Ashton koja će govoriti o globalnim kretanjima te kako vidi rast Zapadnog Balkana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG