Linkovi

Ashton u Sarajevu: Zapadnom Balkanu je mjesto u EU


Former High Representative for Foreign Policy and Security and former Vice President of the European Commission, Baroness Catherine Ashton
Former High Representative for Foreign Policy and Security and former Vice President of the European Commission, Baroness Catherine Ashton

Bivša visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost i nekadašnja potpredsjednica Evropske komisije, baronica Catherine Ashton, na jednom od panela u okviru godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), govorila je o izazovima s kojima se suočava regija zapadnog Balkana, ali i budućnosti. Kroz razgovor sa glavnim direktorom za komunikacije EBRD-a, Jonathanom Charlesom dotakla se pitanja koja koče napredak zemalja, ali i istakla kako je njihova budućnost u EU.

Promjene koje se događaju u regiji se primijete, ocijenila je baronica Catherine Ashton, ali i dalje, kako je rekla, postoje izazovi.

„Neki od njih su nam jako dobro poznati. Saradnja među zemljama, sposobnost da se kreću naprijed na putu koji vodi regiju ka EU, kapacitet da se ekonomski razviju, da dalje razvijaju infrastrukturu i za mene najbitnije da stvore prilike za mlade generacije, jer je to nasljeđe koje na kraju svi ostavimo. Puno je urađeno, ali puno, puno toga da se uradi bila bi neka moja ocjena“, kazala je Ashton.

Na pitanje šta vidi kao glavni izazov i prepreku koju lideri treba da prevaziđu na putu ka progresu Ashtonova je podcrtala važnost osiguranja toga da nove generacije odrastaju u mirnoj regiji i da se postaraju da oni ne dožive ništa slično iz prošlosti čemu su svjedočile generacije prije njih.

„Izazov je izgraditi regiju koja može da funkcioniše tako da su zemlje u stanju da nađu zajednički politički i ekonomski interes, da grade jake odnose sa svojim susjedima, da ono što mladima mogu da ponude bude toliko dobro da oni odluče da ostanu. To je ključno i nije to problem samo na Zapadnom Balkanu, ali nivo nezaposlenosti i manjak mogućnosti čini to da mnogi odlaze. Nema ništa loše u tome da mladi putuju i rade negdje drugo, ali za bilo koju ekonomiju vam trebaju ljudi koji žele da ostanu, budu visoko obrazovani i doprinesu svojoj zajednici“, napomenula je.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG