Linkovi

Pred sastanak EBRD-a u Sarajevu: Zvizdić i Šarović optimistični


Denis Zvizdić i Mirko Šarović
Denis Zvizdić i Mirko Šarović

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović obratili su se javnosti uoči Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (ERBD).

Zvizdić je rekao da se očekuje oko dvije hiljade lidera na sastanku, a prije svega lidera zemalja regiona. Kako kaže, ovo će biti odlična prilika da se BiH prikaže u mnogo pozitivnijem svjetlu.

Rekao je da je ovaj sastanak jako važan za BiH. Dodao je da je EBRD investirao 12 milijardi eura na prostoru Zapadnog Balkana, a da je samo u prošloj godini uložio 1 milijarda eura kroz 67 projekata.

Prema Zvizdiću u 2018. godine u BiH investirano je 200 miliona eura, a da očekuje kako će taj iznos u 2019. godini dostići i 300 miliona eura.

Zvizdić je rekao da je EBRD investirao preko dvije milijarde eura u BiH od svog osnivanja te da će u fokusu i dalje biti izgradnja Koridrora 5C kao i sredstva vezana za energetski sektor i razvoj malih i srednjih preduzeća.

"Naša namjera je da povećamo nivo ulaganja EBRD-a u privatni sektor. Sada ćemo ići ka jačanju odnosa između EBRD-a i privatnog sektora", rekao je Zvizdić.

Na pitanje o samitu lidera Zapadnog Balkana, Zvizdić je odgovorio da će tema biti ekonomija i da vjeruje kako će se insistirati infrastrukture (cestovne, energetske i digitalne). Istakao je i važnost avio povezanosti s glavnim gradovima zemalja Zapadnog Balkana, a sa kojim Sarajevo nije povezano (npr. Skoplje, Tirana, Podgorica i Sofija).

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da pripreme teku na najbolji način i da vjeruje kako će se sve aktivnosti završiti precizno. On je rekao da je sa jučerašnjim danima registrovano 2.886 učesnika, 82 delegacije i još 300 prijavljenih koji čekaju provjere.

"Preko 40 događaja u tri dana. Za nas je posebno važno, prvo da pokažemo da smo sposobni organizovati jedan ovako važan događaj i drugo da se predstavimo kao zemalja koja je dobro mjesto za investicije", naveo je Šarović.

On vjeruje kako će ovaj događaj dodatno upotpuniti sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana što će poslati jasnu poruku o spremnosti kompletnog regiona.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG