Linkovi

State Department: Prijedlog optužnice za ratne zločine korak ka pravdi i pomirenju


Zgrada State Departmenta u Washingtonu (Foto: Reuters/Joshua Roberts)
Zgrada State Departmenta u Washingtonu (Foto: Reuters/Joshua Roberts)

SAD vjeruju da je podnošenje prjiedloga optužnice za ratne zločine, koje je objavila kancelarija nezavisnog Specijalizovanog tužilaštva - korak naprijed ka pravdi i procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju portparola State Departmenta.

SAD su pozvale Specijalizovana vijeća Kosova i nezavisnu kancelariju Specijalnog tužilaštva da se pridržavaju svog mandata, dok slučaj napreduje kroz pravosudni sistem i ocijenile da je iza ove objave proces koji traje 20 godina.

Ovaj korak je neophodan da bi se unaprijedila vladavina prava i dobila pravda za žrtve na Kosovu, a zemlja se odmakla od ovog strašnog perioda i pridružila euro-atlantskoj zajednici, zaključuje se u saopštenju.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnijelo je Specijalizovanim vijećima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica, koja se "terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje".

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dijela iz optužnice su stotine lica, čiji je identitet poznati i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici, navodi se u saopštenju u saopštenju za medije na zvaničnoj stranici specijalizovanih vijeća i tužilaštva Kosova.

Usljed objavljivanja prijedloga optužnice, predsjednik Kosova Hašim Tači otkazao je svoj dolazak u Vašington, a dan poslije svoj put je otkazao i kosovski premije Avdulah Hoti koji je trebao da predvodi delegaciju na pregovorima sa Srbijom, u Bijeloj kući.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG