Linkovi

Hašim Tači neće voditi delegaciju Kosova na sastanku u Bijeloj kući


Kosovo, Pristina, Prime Minister Avdullah Hoti
Kosovo, Pristina, Prime Minister Avdullah Hoti

Nakon što je tužilaštvo za ratne zločine u Hagu objelodanilo da je na potvrđivanje poslalo optužnicu u kojoj je i ime Hašima Tačija, Tači je otkazao svoj put u Washington na sastanak koji se sa predstavnicima Srbije održava u subotu u Bijeloj kući.

Vijest o otkazivanju Tačijevog dolaska objavio je domaćin sastanka, izaslanik predsjednika Trumpa, Richard Grenell.

U drugom tweetu Grenell je objavio da če kosovsku delegaciju prevoditi premijer Avdullah Hoti.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je Specijalizovanim vijećima Kosova podnijelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija (Hashim Thaci), Kadrija Veseljija (Veseli), kao i drugih lica čija imena tužilaštvo nije željelo da objavi.

Uz navode da je riječ o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG