Linkovi

Premijer Kosova otkazao put u Washington


Kosovo, Pristina, Prime Minister Avdullah Hoti
Kosovo, Pristina, Prime Minister Avdullah Hoti

Premijer Kosova Avdulah Hoti objavio je na Tviteru da otkazuje planirani put u Washington 27. juna, gdje je trebalo da se sretne sa specijalnim izaslanikom predsjednika SAD za Srbiju i Kosovo Ričardom Grenelom (Richard Grenell) i učestvuje u razgovorima sa delegacijom Srbije.

"Zbog novih dešavanja u Prištini, kao rezultat optužnice koju je podnijelo Specijalizovano tužilaštvo, moram da se vratim u svoju zemlju kako bih se pozabavio tom situacijom. Obavijestio sam ambasadora Grenela da ne mogu prisustvovati sastanku 27. juna u Bijeloj kući", napisao je Hoti.

Put u Washington je dan ranije otkazao i predsjednik Kosova Hašim Tači, nakon što je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo da je 24. aprila Specijalizovanim vijećima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv njega, Kadrija Veseljija (Veseli), kao i "drugih" lica čija imena tužilaštvo nije željelo da objavi.

Uz navode da je riječ o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

Hoti, međutim, nije otkazao put u Brisel 25. juna gdje treba da se sastane sa čelnicima evropskih institucija i predstavnicima Evropskog parlamenta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG