Linkovi

Kosovo spremno za prihvat Afganistanaca koji su sarađivali sa SAD


Zgrada Vlade Kosova u bojama zastave Sjedinjenih Američkih Država, aprila 2020.
Zgrada Vlade Kosova u bojama zastave Sjedinjenih Američkih Država, aprila 2020.

Vlada Kosova na čelu sa Albinom Kurtijem je od sredine jula sarađivala sa američkim vlastima kako bi se razmotrile mogućnosti smještaja za Afganistance koji su sarađivali sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Luan Dalipi, šef kabineta premijera Kosova, u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rekao da će se ovi pregovori "dobro završiti".

"Puno je logističko-tehničkog, bezbjedonosnog i društvenog rada, pažljivo postupamo. Sjedinjene Države su naš saveznik i strateški partner", rekao je Dalipi.

Oglasila se i predsjednica Kosova Vjosa Osmani uz navode da je nju kontaktirao američki ambasador u Prištini Philip Kosnett, koji joj je prenio zahtev predsjednika Joea Bidena da Kosovo privremeno skloni afganistanske civile. Napomenula je da je Kosovo to prihvatilo "bez ikakvog oklijevanja i bez ikakvih uslova".

Osmani je istakla da je Vlada Kosova formirala radnu grupu koja će se, u saradnji sa američkim partnerima, baviti organizacionim pitanjima.

"Državljani Afganistana moraće da prođu kroz cjelokupnu bezbjednosnu procenu Sjedinjenih Država, ostaće samo privremeno na Kosovu, dok se ne završi njihova dokumentacija za imigracione vize u SAD", rekla je Osmani.

Reuters je 13. augusta saopštio da je američka Vlada vodila tajne pregovore sa Albanijiom i Kosovom oko pronalaženja privremenog smještaja za Afganistance koji su sarađivali sa snagama SAD u Afganistanu.

Izvori Reutersa su naveli da su Sjedinjene države Kosovu ponudile ekonomske i političke beneficije u zamjenu da prihvati nekoliko hiljada Afganistanaca. Međutim, američke diplomate su izrazile zabrinutost u vezi mogućnosti Kosova da prihvati Afganistance.

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Kosova Ramus) Haradinaj je poručio da Kosovo treba dobrovoljno da prihvati da pruži sklonište Afganistancima koji su sarađivali sa SAD. On je podsjetio da su SAD bile uz Kosovo kada su iz ratnih zona u Siriji vraćani građani Kosova.

Potpredsjednica opozicione Demokratske partije Kosova Vlora Citaku na svom Facebook nalogu je napisala da Kosovo mora da pokaže svoju velikodušnost i prihvati određeni broj izbjeglica iz Afganistana.

"Mi na Kosovu vrlo dobro znamo taj osjećaj bespomoćnosti koji vas obuzme u trenutku kada vas neko nasilnim putem izbaci iz kuće", napisala je Citaku.

Prethodno je Albanija 15. augusta potvrdila da je pozitivno odgovorila na zahtjev SAD oko prihvata Afganistanca, dok ne dobiju vize SAD.

U Afganistanu talibanski militanti brzo preuzimaju kontrolu nad vladinim snagama dok su međunarodne snage, predvođene SAD, počele da se povlače.

Mnogi Afganistanci, koji su sarađivali sa međunarodnim snagama, strahuju od odmazde talibanskih militanata.

Američki State Department najavio je novi program koji će omogućiti hiljadama Afganistanaca da se kao izbjeglice presele u SAD.

Međutim, oni najprije moraju biti smješteni u neku o trećih zemalja, gdje će boraviti od 12 do 14 mjeseci, odnosno dok se izanalizira njihova aplikacija za američku vizu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG