Linkovi

"Konstruktivni" pregovori SAD i Kine u Šangaju, nova runda u Washingtonu


Kineski premijer Liu He sa američkim sekretarom za finansije Stivenom Mnučinom (lijevo) i trgovinskim predstavnikom SAD Robertom Lajticerom nakon pregovora u Šangaju
Kineski premijer Liu He sa američkim sekretarom za finansije Stivenom Mnučinom (lijevo) i trgovinskim predstavnikom SAD Robertom Lajticerom nakon pregovora u Šangaju

Novi sastanak SAD i Kine o trgovini biće održan početkom septembra u Vašingtonu, potvrđeno je poslije susreta trgovinskih predstavnika obje zemlje u Šangaju.

Bijela kuća je ove razgovore ocijenila kao „konstruktivne“ i saopštila da su teme razgovora bile prava na intelektualnu svojinu, trgovina bez tarifa, usluge i poljoprivreda.

Kineska strana je potvrdila spremnost da kupuje više američkih poljoprivrednih proizvoda”, piše u saopštenju Bijele kuće.

Kineska novinska agencija Sinhua prenijela je da su razgovori bili “iskreni, veoma efektivni i konstruktivni” i da se razgovaralo o kineskoj kupovini američkih proizvoda.

Na početku pregovora u Šangaju, predsjednik Donald Trump je upozorio Kinu da ne čeka kraj izbora 2020. za potencijalni dogovor I da će sporazum koji bude postignut u skorije vrijeme biti atraktivniji.

Na Trumpov tvit je odgovorila portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čuning i rekla da “nema smisla da SAD na Pekingu primjenjuju strategiju maksimalnog pritiska” i da “nema svrhe da drugima govorite da uzimaju lijek, ako ste vi bolesni”.

SAD i Kina, dvije najveće svjetske ekonomije, su u intenzivnom trgovinskom ratu više od godinu dana i jedna drugoj su uvele tarife na uvoznu robu ukupne vrijednosti 360 milijardi.

Razgovori u Šangaju desili su se pošto su Donald Trump i Ši Đinping na junskom samitu G20 dogovorili nastavak pregovora o trgovini.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG